Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

17 милиона лева за ограничаване на свлачищата по Черноморското крайбрежие и ерозионните процеси по Дунав

Близо 19,5 млн. лв. са предвидени за геозащитни мерки и дейности в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за 2022 година, съобщи пресцентърът на МРРБ.

От тях  17 млн. лв. са за извършване на геозащитни мерки и дейности за ограничаване на свлачищата, абразионните процеси по Черноморското крайбрежие и ерозионните процеси по Дунавското крайбрежие. 2,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в превантивна дейност – регистриране, мониторинг и проучвателни работи, уточняват от МРРБ.

Според данните от Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015-2020 г , най-невралгичните райони са по западната част на Дунавското крайбрежие, Северното Черноморие в района от Варна до Каварна, Източните Родопи и някои котловини в Западна България, се посочва в съобщението.

Финансирането за геозащитни мерки за 2022 г. ще се разпредели за проекто-проучвателни работи и за извършване на строителни и монтажни работи. В първата част са свлачището „Албена“ в община Балчик; общата брегоукрепителна схема в района на морския залив Ахелой в община Поморие; проектът за изменение на кадастралната карта за отразяване на дамба „Албена-Балчик“ в участъка от курортен комплекс „Албена“ до „Момчилово дере“ в община Балчик. Ще бъде актуализиран инвестиционният проект за района спирка „Фара“ в община Аксаково.

Чрез подпомагане на община Смолян ще бъде извършено прединвестиционно проучване на свлачище „Смолянски езера“, уточняват от регионалното министерство.

Другата част от средствата са планирани за строителни и монтажни работи на обекти със сключени договори от предходни години. Ще се финансира укрепването на свлачището по северния бряг на Царево и брегоукрепването в района на крайбрежната плажна ивица на Ахтопол. Ще се укрепят и свлачища в Бяла; в района на училище „Св. Паисий Хилендарски” в сливенското село Сотиря, както и свлачищни участъци в община Своге.

Още от Built.bg:  Парламентът ще изслуша регионалния министър Виолета Коритарова за строителството на магистралите "Хемус" и "Черно море"

В плана на МРРБ са и укрепването и възстановяването на общинския път на територията на община Сухиндол; укрепването на свлачища в с. Габровица в община Белово, както и в района на туристическа и колоездачна пътека в местност „Леден врис“ (Неделино). Във Враца ще се работи за укрепване на свлачището над  ул. „Черни Дрин” (под водоем Среченска бара).

В община Правец – за укрепване на свлачищен участък на общинския път Калугерово – Видраре – Джурово, а в Китен ще се изпълни първи етап от брегоукрепването в северната част на града, се посочва в съобщението.

През 2022 г. ще продължи мониторингът на свлачищата чрез изградените контролно-измервателни системи от геозащитното дружество и неговите клонове, информират от МРРБ.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам