Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

1720 сгради в Столична община са паметници на културата

В Столичната община има 1720 сгради паметници на културата. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков на пресконференция в Направление “Архитектура и благоустройство”, при представянето на разработка за актуализация на недвижимите културни ценности в част от центъра на София.

Боянски водопад

Боянската църква пък е паметник от списъка на ЮНЕСКО. Основният проблем обаче при сградите паметници на културата е това, че голяма част от тяхното производство по деклариране е извършено в 70-те и 80-те години на миналия век. Сега много от тях са в декларационен режим.

Здравков обясни, че не са завършени процедурите по тяхното обследване и доказване на тяхната значимост със съответните допустими намеси. Това от своя страна води всеки път до провокиране на въпроси за това дали може да бъде променян техният облик. Тези намеси трябва да бъдат определени с режимите на защита, категоричен бе главният архитект.

В тази връзка НАГ започва изготвянето на такива режими в уличните ансамбли в участъка между бул. “Патриарх Евтимий”, ул. “Г.С.Раковски” и ул. “Граф Игнатиев” (улиците “Преспа”, “6-ти септември”, “Хан Аспарух”, “Неофит Рилски” и “Струмица”). В участъка има 14 сгради паметници на културата, четири от тях са декларирани като паметници на културата, но с необходимост да бъдат допроучени, за да могат да бъдат определени техните режими за намеса.

Бул. “Патриарх Евтимий”

Според арх. Здравков е стряскащо, че има 9 сгради, които са били обект на проучване и за тях още не е приключила процедурата. Според него това застрашава тяхното запазване. В района има още 7 сгради, които са със свален статут.

Арх. Здравко Здравков

Стана ясно също, че емблематичната за София “Къща с ягодите”, която е културно наследство, ще запази автентичния си вид. Ако тя се разруши и преизгради, няма да бъде автентична, заяви главният архитект. Затова на собственика ще се наложи да промени проекта. В противен случай няма да получи разрешение за възстановяване. Арх. Здравков обяви също, чe щe бъдaт пpeмaxнaти и външнитe ĸлимaтици, ĸaбeли, дoпълнитeлни пocтpoйĸи ĸъм cгpaди, ĸoитo ca пaмeтници нa ĸyлтypaтa.

Още от Built.bg:  Световната преса: Г-7 отправи ясно послание към Путин
Къщата с ягодите

Задачата на НАГ по разработката е да се създадат режими, които да докажат ценността на сградите там и се даде “рецепта” за изчистването на средата. По думите на главния архитект през годините е имало различни намеси, които са обезличили сградите – саниране, неправилно изградени огради, множество климатици, загрозяващи фасадите, външни кабели. Главният архитект на столицата подчертава още:

Независимо дали една сграда притежава статут на недвижима културна ценност или попада в обхвата на груповия паметник, нашата цел е да определим допустимите намеси.

Той даде за пример т.нар. Малки пет кьошета. Един от районите в центъра на София, със запазен характерен дух. Улиците в района са с павирани настилки, които са обявени за паметник на културата, тъй като голяма част от тях са изградени преди 1944 година. Застрояването там оформя специфични градски пространства, мястото е любимо за туристите и столичани. Голяма част от заведенията там обаче са завзели дворните пространства, което също трябва да се регламентира.

Снимка: FB

Целта на разработката на НАГ е да се възстанови автентичността на градската структура като най-важното е да бъде върнат статутът на сгради недвижима културна ценност, посочи главният архитект. В тази връзка основното предложение е да бъдат довършени производствата по опазване на вече декларирани сгради. В разработката се предлага да се предостави статут, с който да се гарантира опазването на сграда на ул. “Хан Крум” 30, както и на сгради на ул. “Граф Игнатиев” 46, ул. “Цар Шишман” 45, ул. “Хан Крум” 20.

Сградата на “Хан Крум” 30, която е ползвана преди от “Софийска вода”, е била обект на сериозен инвеститорски интерес.

Още от Built.bg:  Природният газ поскъпва с над 8 процента от юни

“Тя попада между два калкана и имаше поредица инвестиционни предложения за изграждане на нова сграда между тези два калкана. Нашето желание е да защитим тази сграда и тя да не бъде премахната. Множеството проекти, които виждах през последните пет години, не предвиждат нейното запазване”, обясни главният архитект.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам