Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

2025: Задава се глобална криза за съхранение на данни

Източник: БТА

Глобалната сфера на данни ще се увеличи с 300 процента до 2025 г. и светът не разполага с достатъчно място в „облака“, за да побере „умопомрачителното количество“ информация, пише „Дейли мейл“.

Острото предупреждение идва от учени от Астънския университет във Великобритания, които се опитват да разработят план за справяне със ситуацията, който обаче не включва изграждането на нови сървъри – наличните в момента изразходват 1,5 процента от световното електричество годишно. За да се пребори с този проблем, екипът разработва нова технология за осигуряване на повърхности с канали с дебелина по-малка от пет нанометра, около 10 000 пъти по-малка от дебелината на човешки косъм.

Д-р Мат Дери, който ръководи проекта, каза в изявление:

Простото изграждане на нови центрове за данни без подобряване на технологиите за съхранение не е жизнеспособно решение. Все по-често се сблъскваме с риска от така наречената криза в съхранението на данни и подобрените решения за съхранение са наложителни, за да сме в крак с изискванията на съвременния свят.

Светът води дигитален начин на живот, който непрестанно генерира огромно количество данни.

Според доклад на Международната корпорация за данни (МКД), “нарастващата ни зависимост от данни води до безкрайно разширяване на размера на глобалната сфера на данни“.
Докладът показва, че приблизителните зетабайти (ZB – мярка за капацитет за цифрово съхранение), през 2019 г. са били само 45ZB, но до 2025 г. се очаква увеличение до 175ZB.
Един зетабайт е еквивалентен на трилион гигабайта. За пример колко голямо е това количество, си представете, че ако една чаша от 300 мл. е колкото 1GB, тогава по съотношение на обемите, 1ZB ще представлява Великата китайска стена.

Още от Built.bg:  Mерил Стрийп и всички нейни лица

„Ако бяхте в състояние да съхраните цялата глобална сфера на данни в момента върху DVD дискове, тогава ще имате купчина от еднослойни Blu-ray дискове с височина, равняваща се на 23 пъти разстоянието до Луната или на 222 обиколки на Земята“, пише МКД в доклада.

Драматичното увеличение е неизбежно и Дери и екипът му се надяват да намерят решение, преди да изтече времето.

Д-р Амит Кумар Саркар, който наскоро се присъедини към екипа на Астънския университет, каза:

Ние ще използваме последните постижения в химията на полимерите като способ за увеличаване на количеството данни, които могат да бъдат съхранявани върху съответните носители. Повишаването на ефективността на съществуващите технологии значително ще намали необходимостта от скъпоструващо и вредно за околната среда изграждане на нови „мега центрове за данни”.

През 2010 г. МКД установява, че едва 2ZB данни са създадени и репликирани в световен мащаб, но това е само три години, след като “Епъл” пусна първия си айФон и само една година, след като “Самсунг” излезе на този пазар.

Тези две устройства дадоха неимоверен тласък на скоростта на растеж на данните в света, която виждаме днес. Регистриран е невероятен скок между 2019 г. и 2020 г. от 41ZB до 64,2ZB. Той се дължи на огромното количество хора, работещи от лични устройства по време на ограниченията заради КОВИД-19. МКД също прогнозира, че 80 процента от глобалните данни ще бъдат неструктурирани до 2025 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам