Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

32% по-евтин газ през февруари, след 30% поскъпване през януари, но под условие…

В случай че до 10 януари се запазят настоящите ценови нива на европейските газови пазари за доставка през февруари 2022 г. в размер на 65 евро за мегаватчас, “Булгаргаз” ЕАД ще предложи цена за следващия месец с 32 процента по-ниска спрямо утвърдената за януари 2022 г., която ще е прогнозна към датата на заявлението. Това съобщиха от обществения доставчик.

На 11 януари “Булгаргаз” трябва да внесе предложение за утвърждаване на цена за февруари 2022 г., като тя ще отразява ценовите нива на ценообразуващите компоненти по дългосрочните договори към 10 януари. Окончателното предложение за цена за февруари 2022 г. ще бъде внесено от “Булгаргаз” за утвърждаване от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 1 февруари и ще отчита ценообразуващите компоненти по дългосрочните договори към 31 януари.

От обществения доставчик посочват, че в периода от 10 декември 2021 г. до 23 декември 2021 г. цените на европейските газови пазари за доставка през януари 2022 г. се повишиха значително от 93 евро на мегаватчас на 119 евро на мегаватчас. Едва след 23 декември цените започнаха да се понижават.

Намалението след 23 декември е било отчетено в коригираното заявление, което “Булгаргаз” внесе на 1 януари 2022 г., в съответствие с указанията на КЕВР. В коригираното заявление са били включени отчетните данни към 31 декември 2021 г. на компонентите, формиращи цената по дългосрочните договори, в това число и повишението на петролния компонент.

Предложената от “Булгаргаз” цена за януари 2022 г. е изцяло изчислена в съответствие с Наредба номер 2 от 2013 г. на КЕВР за регулиране цените на природния газ. Съгласно Наредбата, цената на природния газ се изменя периодично в съответствие с условията на търговските договори, по които общественият доставчик купува природен газ за вътрешния пазар. Това е било проверено и потвърдено от КЕВР с решението от 1 януари 2022 г. за утвърждаване на цена на природния газ за регулирания пазар, допълват още от “Булгаргаз”.

Още от Built.bg:  Програмата за "Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE" отвори нова покана за грантове

Припомняме, че преди няколко дни Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което утвърди цена на природния газ за месец януари в размер на 133,41 лв./MWh, съобщиха от комисията. За предходния месец декември утвърдената от регулатора цена беше 102,33 лв./MWh.

След заседанието председателят на КЕВР доц. Иван Иванов коментира, цитиран от агенция “Фокус”, че независимо от желанието си, регулаторът не разполага с лостове, за да ограничи поскъпването на цената на природния газ.

Иван Иванов изразява тревогата си, че продължаващото повишаване на цената на синьото гориво, което е изцяло по външни за страната фактори, поставя в изключително тежко положение топлофикационните дружества, които използват природен газ като първичен енергоносител, а следва да се има предвид, че това гориво формира 60-70 на сто от цената на топлофикационната услуга.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам