Бюлетин

34 години от деня, в който падна Берлинската стена

Кметът на германската столица участва днес във възпоменателна церемония по повод 34-ата годишнина от разрушаването на Берлинската стена, като отбеляза, че жителите на Източна Германия, които са се борили за обединението на страната под демократично управление, са проявили смелост и жертвоготовност. 

“Благодарение на хората, които през 1989 г. излязоха по улиците, за да отстояват свободата и демокрацията, днес можем да живеем в обединен град, който не е разделян от стена и бодлива тел и в който няма политически затвори”, каза Кай Вегнер.

През нощта на 9 ноември 1989 г. източногермански полицаи отвориха пропускателния пункт към Западен Берлин, след като пред него се изви огромна опашка от граждани, които искаха да преминат. Това стана, въпреки че правителството на Германската демократична република беше наложило строга забрана за пътуване в Федерална република Германия и в западната част на Берлин.

Падането на Берлинската стена бе отражение на драматичния колапс на комунистическото правителство в Източна Германия и след по-малко от година страната отново беше обединена, отбелязва ДПА.

Кметът на германската столица подчерта отговорността на бъдещите поколения да предават спомените и историята на разделението и обединението на страната. “В днешно време особено ясно виждаме, че демокрацията, свободата и дори мирът не може да се вземат за даденост”, отбеляза той.

Алекс Клаусмайстер, директор на фондация “Берлинската стена”, подчерта важността на западните ценности, свързани със свободата. “Ценностите на свободата, заради които преди 34 години смелите хора в Източна Германия излязоха по улиците, днес са застрашени повече от всякога… Трябва да защитаваме тези ценности”, заяви Клаусмайстер.

Възпоменателни церемонии имаше днес и на редица места в Източна Германия.

Още от Built.bg:  Жп гарата в Стара Загора - изцяло обновена

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам