Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

45% от прилежащите площи на настоящия стадион „Българска армия” ще бъдат върнати обратно на парка

Преди половин година ЦСКА нае международна фирма, която да разработи проект за изграждането на модернизирания стадион “Българска армия”. Отделно с това, започна съвместна работа с международно архитектурно бюро и консултантски къщи. Повече от 20 чуждестранни специалисти с богат опит в строителството на стадиони пристигнаха в България, за да се запознаят в детайли със съществуващия вече стадион „Българска армия”, с парцела, околната среда и със заинтересованите страни.

Месец по-късно започна същинската работа по създаването на подробен идеен проект на новия стадион. В това бяха включени дискусии относно предпазването на зелените площи и природата, визия на стадиона и вътрешно разпределение на съоръжението. Също така бяха обсъдени техническите характеристики като използването на възобновяеми енергийни източници и интеграция на IT и комуникационни системи. Най-важен детайл, според представителите на ЦСКА, е пантонът на червения цвят, който да обгръща фасадата на стадиона.

Бяха поставени ясни изисквания, като това стадионът да е устроен така, че природата в Борисовата градина да остане непокътната. Именно така стана ясно, че почти 50%  от площта на прилежащите площи на парка  ще бъдат върнати за свободно ползване от посетителите на Борисовата градина. Благодарение на съвременния, компактен и практичен дизайн, новият стадион ще бъде построен в по-малки очертания, спрямо сегашното съоръжение. Площта на „Българска армия” в момента е 25,730 кв. м, докато заетата площ след реконструкцията ще бъде 23, 447 кв. м, което е с 13% по-малко. Това означава. че цялата зона, която в момента е затворена с обрасли огради и стари постройки ще бъде облагородена от клуба и пусната за свободен достъп за всички посетители на парка.

Още от Built.bg:  Инфлацията в България спада, но продължава да спъва страната за еврозоната

Също така модернизираният стадион ще бъде максимално енергийно ефективен и щадящ околната среда като бъдат интегрирани най-модерните отоплителни, напоителни и LED осветителни системи.

Половин година по-късно от клуба са на финалната права по представянето на изцяло завършен идеен проект и входирането му в съответните държавни институции. В момента от там се надяват единствено да получат разрешително за строеж на новия стадион. Той ще бъде построен с изцяло осигурени от клуба средства.

От ЦСКА споделят, че новият стадион е основополагащият фактор, гарантиращ преминаването им на следващо ниво в развитието на клуба.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам