Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

5,7 трилиона долара са необходими за глобалния енергиен преход до 2030 г.

Годишни инвестиции възлизащи на 5,7 трилиона долара са необходими за осъществяване на целите на глобалния енергиен преход до 2030 г., сочи доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (International Renewable Energy Agency – IRENA), който ще бъде представен по-късно днес в Берлин и видян предварително от ДПА.

В доклада се прогнозира, че тази сума е необходима за постигане на целта, договорена в Парижкото споразумение за климата от 2015 г. – ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Генералният директор на Международната агенция за възобновяема енергия Франческо Ла Камера каза, че постигнатото в областта на енергийният преход все още е далеч от правилния път и ако не предприемем радикални стъпки през следващите години, възможността за постигане на глобалните климатични цели ще бъде намалена или дори унищожена.

Наред с бързия растеж в сектора на възобновяемата енергия, значителните подобрения в енергийната ефективност и електрификацията на продуктите за крайна употреба (като електрически автомобили и термопомпи) са сред стъпките, които агенцията посочва като необходими за стимулиране на промяната.

Въпреки че вятърната и слънчевата енергия водят до нови инвестиции в енергийния сектор, промишлеността и крайните потребители все още често използват газ, докато петролът доминира в транспортния сектор.

Според изследователския доклад е необходимо по-засилено използване на водород, биомаса и геоложко съхранение на въглероден диоксид чрез инжектирането му в дълбоки подземни слоеве от порести скали, покрити с непромокаеми скали, по начин, който гарантира, че газът не изтича в атмосферата.

Експертите на агенцията разглеждат програмите за подпомагане, свързани с епидемията от коронавирус, като пропусната възможност, защото само 6 процента от 15-те трилиона долара, изразходвани от страните от Г-20, са инвестирани в благоприятна за климата енергия през последните две години.

Още от Built.bg:  Народното събрание избра председателите на 25 комисии

Производството на енергия по начин, благоприятен за климата, може да генерира 85 милиона нови работни места до 2030 г., което далеч надхвърля 12 милиона работни места, съкратени в сектора на изкопаемите горива, а възобновяемите източници могат да помогнат на страните да се освободят от зависимостта си от внос на изкопаеми горива.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам