Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Пет европейски енергийни компании съдят правителствата на Нидерландия, Италия, Полша и Словения за почти 4 милиарда евро компенсации заради блокиране на проекти за изкопаеми горива, съобщи в. “Файненшъл таймс”. 

Ищците, включително германските енергийни Ер Ве Е (RWE), “Унипер” (Uniper) и британската петролна и газова компания “Рокхопър експлорейшън” (Rockhopper Exploration) са завели исковете по силата на Договора за Енергийната харта (Energy Charter Treaty).

Делата са свързани с решенията на четирите правителства за затваряне на въглищни електроцентрали, предотвратяване на разработването на конкретни проекти или въвеждане на изисквания за оценка на въздействието върху околната среда.

Ер Ве Е заяви, че разбира “важността на енергийния преход”, но не намира за правилно отказът на Нидерландия от въглищата да “не осигурява компенсация за нарушаването на собствеността на компанията”.

“Унипер” посочи, че се интересува основно от “получаване на правна яснота” относно необходимостта да затвори предсрочно въглищна електроцентрала без компенсация.

“Рокхопър експлорейшън”, която в миналото е изразявала недоволство от отказа на италианските власти да разрешат разработване на петролно находище в шелфа на Адриатическо море, отказа коментар.

Отделните компании търсят обезщетения, оценявани на общо 3,7 млрд. евро в пет дела, сочат документи, до които “Файненшъл таймс” е получил достъп.

Шесто дело за неизвестна сума е заведено срещу Румъния от базираната в Австрия “Петрокемикъл холдинг” (Petrochemical Holding) заради договор за разработка на петролно находище, добавя “Файненшъл таймс”.  Юридическият съветник на австрийската компания Андрю Савидж от правната кантора “Макдърмот Уил енд Емери” (McDermott Will & Emery)  предупреди, че заявеното желание на Румъния да се отдалечи от изкопаемите горива може да доведе до нови дела.

Още от Built.bg:  Столичната община получава 33 имота от служебното правителство за Зеления ринг на София

Договорът за Енергийната харта е създаден след Студената война и е подписан от над 50 държави. Предназначен е да защитава международни енергийни инвестиции на  чуждестранни компании или физически лица. Защитата обхваща и проекти за изкопаеми горива.

Според експерти по изменението на климата поради риска от съдебни дела този договор пречи на правителствата да провеждат политики за свиване на сектори, допринасящи за глобалното затопляне, отбелязва ТАСС.

Според имейл, видян от “Файненшъл таймс”, през 2019 година германското министерство на финансите е предупредило федералното правителство, че прибягването до разпоредби за поетапен отказ от въглищата ще доведе до повишен риск от международни съдебни спорове въз основа на Договора за Енергийната харта.

Водят се разговори за модернизиране на пакта. Европейската комисия представи предложение, в което защитата за инвестициите в изкопаеми горива ще бъде постепенно премахната. Засега това се отхвърля от други страни, подписали споразумението, припомня “Файненшъл таймс”.

Държавите членки на ЕС, които продължават да разчитат на изкопаеми горива, включително Полша, настояват комисията да се оттегли от договора, ако дебатът не бъде разрешен.

“Брюксел трябва да има набор от добре подготвени варианти за евентуално излизане на ЕС от Договора за Енергийната харта”, пише полският министър на климата и околната среда Михал Куртика в писмо до върховния представител на ЕС за климатичната политика Франс Тимерманс миналата година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам