Бюлетин

9 дни по-късно: в Турция продължават да вадят живи хора изпод отломките

Двама души са били спасени в днешния девети ден след земетресенията в Турция, след като са прекарали под руините цели 198 часа, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Двамата са били извадени от руините в окръг Кахраманмараш, където беше епицентърът на разрушителните трусове на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер.

Единият от спасените е 17-годишен младеж, посочва Ройтерс. Телевизията излъчи кадри на спасители, които носят на носилки двама души към линейките наблизо.

Вчера, на осмия ден от труса в окръг Хатай бе спасено 12-годишно момче. Чудото се случи на 182-ия час след първото голямо земетресение в понеделник с магнитуд 7,7 и епицентър в района на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш. Този трус бе последван девет часа по-късно от друго земетресение с магнитуд 7,6 в същия окръг.

Снимка: AP

Два часа преди 12-годишният Каан Куруоглу да бъде измъкнат от развалините, спасителите в Кахраманмараш успяха да извадят и 39-годишната Хатидже Акан.

Шестгодишната Хивай Юшер също бе спасена вчера, в 178-ия час от първия трус, от развалините на жилищния си блок в Адъяман. Видеозапис от спасяването на детето беше публикуван от здравния министър Фахреттин Коджа в социалните медии. “Винаги има надежда”, написа министърът, публикувайки видеото, на което здравни работници питат детето дали иска плодов сок или ягодово мляко, а то отговаря: “ягодово мляко и погача” (популярна малка питка за закуска в Турция, бел.ред.).

В 178-ия час от земетресението в Пазарджък от руините на триетажна сграда в Хатай бе спасена и 70-годишната Нурай Гюрбюз. Час по-рано от плена на развалините беше спасен и 35-годишният Бюнямин Идаджъ в Адъяман.’

Още от Built.bg:  Проектът за газов хъб в Турция ще бъде реализиран през тази година
Снимка: AP

В Хатай, в 177-ия час, спасителите измъкнаха от отломките и 26-годишната Деря Акдоган. Пак там, в 176-ия час, по чудо бе спасен и заклещеният в рухнала сграда Серап Дьонмез.

Няколко други хора също бяха спасени в днешния ден, когато надеждата за откриване на оцелели все повече отслабва, а на много места в Турция издирвателните дейности са вече прекратени.

Междувременно стана ясно, че турският град Нурдагъ в окръг Газиантеп, който бе тежко засегнат от земетресенията, ще бъде напълно разрушен и изграден отново, съобщи турската агенция ИХА, позовавайки се на валията на окръг Шърнак Осман Билгин.

Снимка: AP

“Бедствието, което преживяваме, е много голямо. Взехме решението за град Нурдагъ с нашия министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум. Изцяло заличаваме този град, разрушаваме го напълно, на сто процента”, каза той и добави, че след това Нурдагъ ще бъде построен отново.

Околийският град Нурдагъ се намира едва на 20 км разстояние от град Пазарджък, където беше епицентърът на първото от поредицата унищожителни земетресения с магнитуд до 7,7 в Южна Турция.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам