Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АДФИ откри нарушения на Закона за обществените поръчки при десетки възлагания за ремонт на пътища

Сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) при възлагането на дейности по текущ ремонт и поддръжка на пътища от страна на Агенция “Пътна инфраструктура“ са констатирани при проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), съобщава Министерството на финансите.

Проверката е възложена от заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на 28 юни 2022 г. като докладът е представен на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 25 август и на Министерството на финансите на 29 август.

Задачата на финансовата инспекция е била “Проверка за спазване на нормативната уредба в областта на обществените поръчки при възлагане на дейности, чрез допълнителни и извънредни задания при изпълнението на сключени договори, за периода от началото на 2018 г. до края на 2021 г. с предмет поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на републиканските пътища”.

В рамките на финансовата инспекция са проверени 95 допълнителни и извънредни задания на обща стойност над 718,8 млн. лв. без ДДС, квалифицирани от органите на ДНСК като “основен ремонт” по договорите за превантивно поддържане на републиканските пътища от АПИ.

При проверката е установено, че по 90 допълнителни задания на стойност над 710,3 млн.  лв. без ДДС, без да са налице основанията по чл. 116, ал.1 от ЗОП, са изменени договорите за извършване на поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на републиканските пътища и с тях са възложени дейности с обхват и естество на “основен ремонт”, които са извън предмета им. С това са нарушени съществени изисквания на ЗОП, пишат  от МФ.

Още от Built.bg:  Европейската комисия: "Епъл" нарушава правилата за конкуренция в ЕС

За установените нарушения при възлагане на поръчките са съставени 69  броя актове за установяване на административно нарушение (АУАН) срещу 4 длъжностни лица, подписали допълнителните задания. По останалите 21 броя задания не е ангажирана административно-наказателна отговорност срещу отговорните длъжностни лица, подписали допълнителните задания, поради изтекли 3-годишни срокове по чл. 261, ал. 1 от ЗОП.

Повече информация по приключилата инспекция можете да намерите на интернет страницата на АДФИ на адрес: https://www.adfi.minfin.bg/bg/18

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам