Бюлетин

Аджерпрес: Представени са планове за музей “Иван Пацайкин” в родното село на легендарния гребец Мила 23

Снимка: Теодор Флору, заместник-председател на Асоциация “Иван Пацайкин-Мила 23″/Снимка: Аджерпрес

Асоциация “Иван Пацайкин-Мила 23” е на път да подпише договор за финансиране за изграждане в делтата на Дунав, в село Мила 23, на музей, посветен на бившия олимпийски и многократен световен шампион по кану-каяк Иван Пацайкин, след като преди дни получи официално потвърждение за допустимостта на проекта, съобщи заместник-председателят на асоциацията Теодор Фролу, предаде специално за БТА агенция Аджерпрес.

Фролу направи това изявление по време на празничното честване на пристигането в селото на кервана “Обединени води на Румъния” и на откриването на фотоизложбата на Драгош Лумпан “Хората от делтата”.

Финансирането на проекта, оценено на 600 000 евро, ще бъде предоставено чрез Местната инициативна група за устойчив риболов в делтата на Дунав от неизразходвани до момента суми.

“Музеят представлява наблюдателна кула, която превежда посетителя през четирите основни периода от живота на Иван. Започва се с живота му като селянин, продължава с периода му като спортист, след това като треньор и социален предприемач, а на последния етап се излиза на платформа на върха на кулата, за да се види делтата, която го е вдъхновила и където човек може да се срещне отново с Иван”. Така Теодор Фролу представи проекта на музея пред агенция Аджерпрес.

Той допълни, че на приземния етаж на музея ще има стая, наречена “Съкровище”, където ще бъдат изложени наградите, спечелени от Иван Пацайкин, подаръците, които е получил, колекцията му от марки, както и платинената яка, с която е бил удостоен.

Музеят ще включва и мултикултурен център, в който ще се помещава асоциация “Русалка”.

Още от Built.bg:  Built Анализ: Каква беше 2023 година за производителите на мебели

“Като се има предвид, че в Мила 23 няма много туристически атракции, бихме искали министерството на вероизповеданията да ни разреши да възстановим олтара на старата селска църква, за да организираме музей и там. Приключили сме 90 процента от процедурата за поемане на язовирите от румънската администрация по водите и искаме да изградим крайбрежна алея, която също ще носи името на Иван Пацайкин”, каза кметът на община Кришан Силвиу Рахъу.

“Надяваме се, че крайбрежната улица на селото ще бъде възстановена и че ще можем да създадем отново онзи музей на открито с шампионите, искаме пешеходният мост при басейна да се превърне в емблема на Мила 23, защото това село вероятно е уникално в света по броя на световните и олимпийските шампиони, които е дало на Румъния”, каза Теодор Фролу.

“Планираме тук да се настанят художници, изследователи и това място да кипи от живот, да не е просто място за посещения, а място, което живее чрез хората от общността, нейните традиции и чрез нещо ново. Сега имаме предпремиера с фотоизложба на Драгош Лумпан, международно известен художник. Проектът току-що е започнал, това са снимки, направени преди две седмици с местните жители на Делта”, каза Фролу.

На изложбата, представена от група “Русалка” пред участниците в кервана с канута и каяци “Обединени води на Румъния”, който пътува до Мила 23 от Тулча, присъстваха представители на властите, бизнесмени и спортисти.

Фестивалът “Иван Пацайкин” започна в понеделник вечерта в Тулча, на крайбрежната алея на града, с представянето на плановете и макета на архитектурния ансамбъл, посветен на легендата в гребането.

Още от Built.bg:  Сбогувахме се с "колоса на американската дипломация Хенри Кисинджър". Погледът на западната преса

Фестивалът се организира от Асоциация “Иван Пацайкин-Мила 23” съвместно с кметството на Тулча, Окръжния съвет на Тулча и Департамента за устойчиво развитие.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам