Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение да съхранява свежо ядрено гориво от “Уестингхаус”

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде на АЕЦ “Козлодуй“ разрешение да съхранява свежо ядрено гориво тип RWFA на територията на площадката. В обхвата на разрешените дейности попадат единствено приемане и съхранение на касетите във възела за свежо гориво, съобщиха от АЯР.

БТА уточнява, че това е горивото, произведено от “Уестингхаус” (Westinghouse). Експлоатацията на касетите RWFA на блок 5 ще бъде възможна след приключване на започнали процес на лицензиране, се посочва още в съобщението.

БТА припомня, че в края на ноември миналата година АЯР получи всички необходими документи за издаване на разрешение за ползване на горивото от “Уестингхаус” за 5-и блок на АЕЦ “Козлодуй”. Тогава председателят на АЯР Цанко Бачийски каза, че март (бел. ред. тази година) трябва да бъде завършена документалната процедура. Той напомни, че АЯР подписа договори с френския Институт за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) и с чешко-украински консорциум за предоставяне на външна експертиза на избрани отчети от анализа на безопасността за лицензиране на новото ядрено гориво.

В края на 2022 година АЕЦ “Козлодуй” ЕАД и “Уестингхаус Електрик Швеция АВ” подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната ни централа. В средата на 2024 г. се очаква да бъде заредено горивото на “Уестингхаус”, като тази година трябва да бъде получен пълният лиценз на ядреното гориво.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам