Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АИКБ: Бизнесът да бъде компенсиран за декември с 190 лева за мегаватчас

Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага да се използва създаденият вече механизъм за компенсиране на високите цени на електроенергията, който важеше за месеците октомври и ноември, и той да важи и за декември, информира БТА. 

Председателят на АИКБ Васил Велев подчерта  по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, че предвид повишената цена на тока компенсацията трябва да се увеличи до 3/4 от цената за ноември, което е 190 лева за мегаватчас. Припомняме, че през октомври и ноември компенсацията беше 110 лева за мегаватчас.

Според Велев, дори и при 190 лева компенсация пак ще остане немалка част, която ще създава инфлация. Той добави, че има и свърхприходи във Фонда за сигурност на електроенергийната система. Това е една от основните причини за свърхприходи в бюджета, “защото едно е ДДС върху 119 лева, друго е върху 408 лева за ноември средна цена”.

Затова Велев счита, че има възможности да се компенсират 630 000 потребители на електроенергия на свободния пазар. Това са не само предприятията, но и учрежденията в социалната сфера, детски градини, училища, театри, болници и други.

Другите средносрочни предложения на АИКБ са от 1 януари в новото ценово решение на КЕВР, в което с голяма вероятност ще има увеличение на тока, за оставащите 6 месеца до края на ценовия период да се предвиди реална пазарна цена, а не такава, която е в пъти по-ниска.

Това би означавало цена от порядъка на 300 лева до края на ценовия период. Съответно да бъде предвидено отрицателно задължение към обществото от порядъка на 150 лева, така че крайната цена за българските потребители да стане от порядъка на 150 лева за мегаватчас.

Още от Built.bg:  Германия ще инвестира над 16 млрд. евро в жп инфратсруктура през тази година

Цената за износ няма нужда да се компенсира с отрицателно задължение към обществото, така че генериращите мощности ще продължат да имат добра печалба и приходи за страната.

АИКБ настояват още предприятията от енергоинтензивната индустрия да имат същите условия както тези, които имат тези предприятия в ЕС.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам