Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ай Си Джи Би ще предлага на пазара свободния капацитет по интерконектора Гърция-България

Снимка: www.icgb.eu

Ай Си Джи Би АД (ICGB) ще предлага на пазара свободния капацитет по интерконектора Гърция-България чрез Регионалната платформа за резервации (RBP), съобщиха от компанията.

Проектната компания, отговаряща за реализацията на газовата връзка с Гърция, подписа договор с RBP – една от водещите европейски платформи за провеждане на търгове за капацитет. RBP предоставя услуги на общо 17 оператора на преносни системи и над 300 потребители.

Jова е вторият договор на Ай Си Джи Би с платформа за търговия с капацитет, след като по-рано тази година проектната компания стана най-новият системен оператор в портфолиото на платформата ПРИСМА (PRISMA).

“Като бъдещ независим системен оператор, ние сте стремим към това Ай Си Джи Би да предлага на пазара свободния капацитет по газопровода IGB по сигурен и прозрачен начин. Това ще осигури равен достъп на всички заинтересовани страни, които биха пожелали да резервират капацитет”, отбелязаха изпълнителните директори на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

Чрез Регионалната платформа за резервации (RBP) Ай Си Джи Би ще извършва тръжни процедури в точката за междусистемна свързаност в България.

Понастоящем половината капацитет на Ай Си Джи Би – или 1,57 млрд. куб. м/год., вече е резервиран в рамките на дългосрочни договори, сключени за срок до 25 години. Поради стратегическата си локация газопроводът има голяма синергия с планирания терминал за втечнен природен газ близо до Александруполис, Гърция. Въвеждането на терминала в търговска експлоатация в края на 2023 г. допълнително ще стимулира увеличаване капацитета на IGB до общо 5 млрд. куб. м/год., пише в съобщението

Газовата връзка с Гърция е с планиран срок за въвеждане в търговска експлоатация през юли тази година.

Още от Built.bg:  Столичната община започва пролетната поддръжка в София

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам