Бюлетин

Ай Си Джи Би въвежда нов управленски модел като независим преносен оператор на природен газ

Ай Си Джи Би (ICGB), компанията, която ще експлоатира търговски газовия интерконектор с Гърция, въвежда двустепенен модел на управление – ключово изискване за влизане в сила на сертификацията от националните енергийни регулатори, съобщават от дружеството.

Ай Си Джи Би въвежда нов управленски модел спрямо изискванията за трансформиране на проектната компания в независим преносен оператор. След проведено Общо събрание на акционерите (БЕХ и IGI Poseidon) е приет и нов устав на компанията. Промените са част от задълженията на Ай Си Джи Би по линия на сертифицирането на дружеството от националните енергийни регулатори на Гърция и България, което беше обявено по-рано през юли.

На Общото събрание е избран нов изпълнителен директор от гръцка страна и са одобрени членовете на две новосъздадени структури – Управителен съвет и Надзорен съвет на дружеството. Новоизбраните членове на двата управленски органа на дружеството бяха номинирани за одобрение пред регулаторните органи през март 2022 г. като част от процедурата за сертифициране на Ай Си Джи Би като независим преносен оператор.

Компанията продължава да се представлява от двама изпълнителни директори – Теодора Георгиева остава представителят от българска страна, а от гръцка страна изпълнителен директор става Георгиос Сатлас. Сатлас е дипломиран машинен инженер с магистърска степен по бизнес администрация и управленски опит във финансовия сектор. Работил е с редица компании в областта на инвестициите и управлението на недвижими имоти. Заемал е високопоставена управленска позиция в гръцкия държавен инвестиционен фонд, както и във филиали на четирите системни гръцки банки.

Снимка: БТА

“Присъединявам се към проекта Ай Джи Би (IGB – Междусистемна газова връзка Гърция-България) в един изключително динамичен, но и много ключов етап от неговото развитие, в турбулентни времена за европейския енергиен сектор. Това ще бъде най-високотехнологичният газопровод в България и същевременно изцяло нов маршрут за внос на природен газ към Югоизточна Европа, който ще осигури повече решения и енергийна гъвкавост за региона. Чрез Ай Джи Би Гърция и България ще се позиционират изцяло по нов начин на газовата карта на региона и за мен е чест да бъда част от този процес”, заяви Сатлас.

Още от Built.bg:  Министър Иван Шишков за спрените инфраструктурни обекти: Изключително лошо поведение като управление

Основно изискване към изпълнителните директори е за определен период преди заемането на този пост да не са били част от вертикално интегрирано предприятие, което да е свързано с някой от акционерите в Ай Си Джи Би. Досегашният изпълнителен директор от гръцка страна Константинос Караянакос е част от екипа на гръцката “ДЕПА къмършъл” (DEPA Commercial), което налага изменението от гръцка страна. “Реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България е изключително важен елемент от европейската енергийна стратегия за региона и е сред основните приоритети на двете национални правителства. Работата по този проект е сериозно професионално предизвикателство, но и постижение, и бих искал да благодаря на целия екип на ICGB за усилията, които полагахме заедно за изпълнението на този проект”, заяви Караянакос.

Георгиева и Сатлас са част от Управителния съвет на Ай Си Джи Би, който се състои от 4 членове. Останалите двама представители, избрани от страна на акционерите, са Танко Станилов и Джузепе Макри. Станилов има над 10 години опит като регионален мениджър в “Топливо газ” ЕООД. Макри се присъединява към Управителния съвет на Ай Си Джи Би след участието си в Трансадриадическия газопровод (ТАП), където заема поста мениджър търговски операции.

За членове на новоучредения Надзорен съвет на компанията са избрани Веселин Петров, Панайотис Ризос, Ангел Янков, Момчил Ванов, Фабио Сантамброджио и Георгиос Полихрониу. Номинациите са извършени на паритетен принцип от акционерите – БЕХ и IGI Poseidon.

Промените са влезли в сила и вече са публикувани в Търговския регистър.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам