Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Акациеви стволове укрепват Трънската екопътека

Акациеви стволове укрепват съоръженията по Трънската екопътека, съобщи Евгения Такова – директор на дирекция “Устройство на територията, общинска собственост и инвестиционна политика” в общинската администрация. Акациевото дърво е твърдо, устойчиво на атмосферното влияние и гарантира безопасна експлоатация на участъците по трасето. С него се ремонтират  дървени мостове, стълби, платформи, стъпала, предпазни парапети, кътове за почивка, информационни табла и табели.

Съоръжението бе обявено за опасно на отделни места и след поредица обществени поръчки община Трън успя да намери изпълнител на реновацията му. Обновяването започна в края на миналата година. Стартът бе даден с подмяна и укрепване на съоръженията в Ждрелото на р. Ябланица, което към днешна дата е почти приключило, каза Такова.

Десет дървени моста са в устойчиво състояние и не е необходима подмяна на носещите греди. Ремонтиран е Високият мост в Ждрелото на р. Ябланица, преди Зелени вир, предстои реновиране и на Първи мост, непосредствено след Ломнишкото ждрело на р. Ерма. Намесата на специалисти е наложителна не заради загниване и намалена носимоспособност на носещите греди, а заради видимо провисване и страничен наклон на платформите. Паралелно на всички мостове се подменят 10 процента от дъските и 80 процента от парапетите.

Изцяло се обновяват спомагателните дървени стълби, осигуряващи най-често подходите към мостовите съоръжения. Дървената платформа на метални конзоли, осигуряваща преминаването през най-тесния ждреловиден участък на р. Ябланица, е в добро състояние. Подменени са само около 10 процента от дъските и 50 на сто от парапетите. Укрепените стъпала по трасетата са най-амортизираният компонент от пътеката. Обновяват се и над 70 на сто от предпазните парапети, които са силно амортизирани. Монтират се нови информационни табели. Стойността на ремонта е 108 200 лв.

Още от Built.bg:  Парламентът не избра Росен Желязков за министър-председател

Трънската екопътека в сегашния й вид е изградена през 2002 г. по трансграничен проект между България и Сърбия. Маршрутът е с дължина 13,2 км в българската му част и 30 км в Сърбия. Трасето преминава през клисура от ждрела, като започва от Трънското и завършва с Погановското. Пътеката върви през врязани в скалата тунели, пенливи водопади и водни прагове.

Сръбската екопътека е край атрактивните скали на Гребен планина. Над 60 пейки със сенници, информационни табла и указателни табели улесняват придвижването по трасето в българската му част. Четири уютни заслона приютяват туристите. Монтирани са десет камери и два павилиона, в които посетителите могат да получат информация на място по електронен път.

Тук може да се види срещащата се само на Балканския полуостров райхенбахова перуника, има десетки дървесни, храстови и тревни видове. Обект на опазване в зоната са белият щъркел, сирийският пъстър кълвач, ловният сокол, скалният орел, горската чучулига и др. Ждрелото на река Ерма е резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовика. Защитената територия на природната забележителност е с площ 87 дка.

Екопътеката е сред основните обекти в програмата на община Трън за превръщане на граничния край в оживена туристическа дестинация. Тя е и най-посещаваният туристически обект в района. Пешеходният маршрут е допълнен от планинска велопътека за екстремно каране. Трасето за колоездачи започва от поляна под Ждрелото, преминава през два осветени тунела и стига до село Петачинци. То опасва високите скали на природния феномен.

Водопадът край село Врабча увеличава чара на маршрутите по реките Ябланишка и Ерма. Красивото карстово образувание, разположено в най-ниската част от малко ждрело е оформило водопад и няколко пещери. По данни на местния музей от двете страни на скалите над водопада има праисторически селища и светилища, също и интересна карстова пещера със скален балкон. На изток пътека води към останки от сечен в скалите античен път.

Още от Built.bg:  Строителство и ремонт на близо 145 км. пътища са започнати от МРРБ в мандата на служебния кабинет

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам