Бюлетин

Актуализацията на бюджета мина на първо четене

Според мен е много добра новина, че и трите бюджета минаха, защото няма как да мине бюджетът за пенсиите, без да се гласуват парите за пенсиите, които са в големия бюджет. Това коментира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред журналисти, след като парламентът прие вчера на първо четене актуализацията на държавния бюджет.

Този бюджет съдържа много мерки, които са важни- и за бизнеса, и за гражданите. Оттук нататък ще очакваме предложенията между първо и второ четене, най-отговорно ще ги остойностим, след което се надявам да имаме разумен разговор в бюджетна комисия, където тези предложения да бъдат оценени и, по възможностите на бюджета и на хазната, част от тях да бъдат приети, заяви финансовият министър.

Не мисля, че има значение кое правителство ще изпълнява бюджета, коментира Василев в отговор на въпрос. По думите му бюджетът не се прави за правителство, той се прави за гражданите.

Асен Василев, снимка: БТА

На въпрос за второто четене на бюджета и заявката на “Има такъв народ” да предложат много различни идеи, Асен Василев посочи, че и миналата година актуализацията е станала в доста напрегната атмосфера, без ясно мнозинство, и въпреки това се е стигнало до един разумен бюджет, който е бил изпълнен и е помогнал и на фирмите в пандемията от COVID-19, и на медицинските работници и болниците, и на гражданите. Силно се надявам, че и сега актуализацията ще успее да събере необходимото мнозинство, където разумните предложения да се приемат, а не чак толкова разумните да бъдат отхвърлени, допълни той.

Снощи парламентът прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет. “За” бяха 133-ма депутати от “Продължаваме Промяната”, “БСП за България”, “Има такъв народ”, “Демократична България” и четирима независими депутати. “Против” бяха 104 народни представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и “Възраждане”.

 

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам