Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Александър Николов: Доставки на природен газ към потребителите са гарантирани минимум за един месец напред

Всички доставки на природен газ към консуматорите в страната са гарантирани, минимум за един месец напред, каза пред журналисти днес министърът на енергетиката Александър Николов, след като Русия вчера обяви спиране на синьото гориво към България.

През това време ще се търсят възможности за общи доставки, трасета и количества от други държави и партньори.

България е лоялен партньор на Русия по договора за доставки на природен газ и плаща редовно, посочи  Александър Николов. Очевидно спирането на газа е неизпълнение на договора за доставки от руската страна. България спазва обща позиция на ЕС за начина на плащане, каза още министърът и добави:

България е в еднаква ситуация с Полша и Литва, на които също са спрени доставките на природен газ. Това  очевидно е икономическо оръжие във войната, а не са търговски отношения.

Александър Николов, снимка: БТА

Докато съм министър България няма да води преговори под натиск, България не се продава и не се поддава на който и да е търговски контрагент“, подчерта той.

България  е лоялен партньор и с всички съседни държави и партньори – България  не е Русия, каза министърът запитан дали ще спрем транзита към Сърбия и Унгария.  Така наречения “Газов ден” започва в 09:00 часа днес и ще видим дали подаването е спряно. Следва да се потвърди физически, че газът е спрян. Очаква се това да стане скоро, каза Николов.

Проблемът с новия начин на плащане, искан от Русия, е в механизма и в невъзможността за контрол от българска страна, каза Николов.

Късно снощи, на 26 април, в “Булгаргаз” ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от “Газпром Експорт” ще бъдат спрени – считано от днес, 27 април, съобщи Министерството на енергетиката  (МЕ). Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор – своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, съобщиха още вчера вечерта от МЕ.

Още от Built.bg:  АПИ: Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва следваща седмица

Дружество “Булгаргаз” и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са установили, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България, заявиха от МЕ, веднага след съобщението  от руската страна.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам