Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Прокуратурата обвини Александър Николов в безстопанственост във връзка с доставките на газ

Бившият енергиен министър Александър Николов е обвинен, че не е било прието предложението на “Газпром” да се плаща за доставки на газ в рубли, каза за БТА адвокатът му Ина Лулчева. Тя беше с Николов в Националното следствие, където той престоя около половин час.

“Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от “Газпром” и Русия”, каза Николов пред медиите.

Три длъжностни лица са с повдигнати обвинения във връзка с “Булгаргаз” , съобщиха на брифинг от прокуратурата. Оттам посочиха, че доказателствата по случая са в голям обем. Според събраните до момента данни, щетата за „Булгаргаз“ ЕАД, настъпила от престъпленията, възлиза на над 88 млн. лева за края на месец април и май 2022 г. Сумата е изчислена от вещи лица.

Снимка: БТА

Разследването е по няколко линии, основно те са били насочени във връзка с формирането на официална позиция на “Булгаргаз” за предложената схема на плащане за доставки на газ от “Газпром” по договора, изтекъл в края на миналата година.

Бившият енергиен министър Александър Николов е обвинен за умишлена безстопанственост и затова, че не е контролирал бившия директор на “Булгаргаз” Людмил Йоцов. Той има също обвинение за безстопанственост. Заместникът на Николов – Данаил Николов е обвинен за престъпление по служба. Според разследващите той е превишил властта и правата си, с цел да набави облага за търговско дружество „М.“ ЕАД. Тримата обвиняеми са с наложена прокурорска мярка “Подписка”.

Досъдебното производство е образувано на 30 август с постановление на прокурор от градската прокуратура въз основа на материали, постъпили от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и след преценка, че съдържат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

Още от Built.bg:  Инфлацията в България спада, но продължава да спъва страната за еврозоната
Александър Николов. снимка: БТА

Според прокуратурата, съгласно повдигнатото обвинение в резултат на умишлената безстопанственост и престъплението по служба е било застрашено изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД в съответствие с лицензията за обществена доставка на природен газ за територията на Република България за срок от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като единствен за територията на страната ни обществен доставчик на природен газ и така е било поставено в риск изпълнението на задълженията на лицензианта да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ.

На 3 април Николов каза, че има входирано официално искане за плащане в рубли на природния газ. Той припомни, че позицията на Европейския съюз (ЕС) е, че подобно нещо няма как да се случи и ЕС няма как да се поддава на изнудване. В договорите между партньорите ясно е разписан начинът на плащане и той не включва плащане в рубли, поясни тогава Николов.

В края на април тогавашният премиер Кирил Петков заяви, че  доставките са спрени от 9 часа на 27 април, след като правителството е било уведомено предходната вечер.

Също на 28 април бе съобщено, че всички страни от ЕС са се съгласили, че няма да плащат на Русия пряко в рубли за газовия си внос.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам