Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Александър Николов: Има ангажираща оферта от “Шение” за доставката на седем карга втечнен газ

Има ангажираща оферта от компанията “Шение” за доставката на седем карга втечнен газ. Това каза бившият министър на енергетиката Александър Николов в предаването “Здравей, България” по Нова телевизия. По думите му за тези седем карга офертата от доставчика е ангажираща. Николов обаче поясни, че е право на платеца и получателя дали да я приеме или не.

И за трите танкера, които може да дойдат до края на годината, има ангажимент, докато за останалите четири има написан механизъм, уточни Николов. Той обясни разликата между ангажираща и неангажираща оферта. “Когато аз получавам природния газ и офертата отсреща е ангажираща, мое решение е дали да го получа”, поясни той.

Още при предаването на данните от страна на бившия енергиен министър е казано, че има слот за първото карго. За първото карго е взето решение, защото е скоро във времето, коментира Николов. То е за доставка през октомври. Този слот е осигурен. Но въпреки че цялата документация е в “Булгаргаз” и “Български енергиен холдинг”, това решение още не е прието, обърна внимание Николов.

За второто и третото карго търговете не са обявени на терминала за втечнен газ на гръцкия остров Ревитуса, коментира бившият енергиен министър. Николов изтъкна, че от предишното правителство не са искали да задължават служебното правителство с разходи и конкретно решение, при положение че има гъвкав пазар и заради високите цени в момента.

Търговете за капацитет на Ревитуса предстоят. Решенията, които трябва да се вземат при по-добра ценова оферта до 18 август, са също отворени към момента, коментира още бившият министър на енергетиката. Освен това терминалът на гръцкия остров Ревитуса скоро ще увеличи капацитета си. България, ако реши, ще получи всичките седем карга с втечнен газ, изтъкна Николов.

Още от Built.bg:  Нови санкции за Русия: ЕС наложи ограничения за търговията с втечнен газ

Ако интерконекторът Гърция-България влезе в екполоация на 1 октомври, цената на природния газ в България може да се понижи драстично, отбеляза Александър Николов. За да се случи това нещо, трябва документалната процедура да е извървяна. Ако обаче това не стане, България ще бъде поставена в изключително зависима и тежка ситуация.

Вторият риск е, че количествата газ от договорените карга, които могат да постъпят в страната ни (трите до края на годината и останалите четири през 2023 г.), няма да могат да преминат през алтернативното трасе Кулата-Сидирокастро, защото оттам ще трябва да има отново азерски газ.

Това ще направи зиматата икзлючително тежка с много високи цени на природния газ, предупреди Александър Николов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам