Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Александър Николов: Към момента проблем за електроенергийната система не се наблюдава

Към момента проблем за електроенергийната система няма, каза министърът на енергетиката Александър Николов на пресконференция във ведомството. Той отново потвърди, че няма проблем с количествата горива в България. Не се наблюдава намаляване на налягането на природен газ по трасетата, свързани с “Газпром”.

Още през февруари добивът от газохранилището в Чирен е ограничен до минимум или преустановен, когато има съответните излишъци и когато е възможно, като включително се осъществява виртуално нагнетяване, добави министърът.

Той е разписал и допълнителни мерки със заповед, които включват допълнителни задължения на обществения доставчик “Булгаргаз” за съхранение на максимални количества природен газ в газохранилището в Чирен, както и алтернативни газови доставки, когато цените позволяват. Количествата, с които “Булгаргаз” разполага в газохранилището, са разпределени, така че да обезпечат текущо максимален технически добив на газ както за март, така и за април. Заради това добивният сезон е удължен с още един сезон, посочи Николов. В случай на преустановяване на доставките от “Газпром експорт” това ще позволи поне задължителните доставки да се изпълняват.

“Булгаргаз” е отправил искане към големи търговци на втечнен газ, опериращи в региона и отвъд него, за предоставяне на оферти за доставка на количества през март, ако се стигне до преустановяване на доставките от “Газпром експорт”. Към момента получените предложения ценово не отговарят на изискванията на “Булгаргаз”, така че да няма допълнително увеличаване на цената на потребителите в България. Поради това са приети възможно най-ниските ценови предложения от съществуващи други партньори.

Александър Николов, снимка: БТА

“По този начин не само се осигурява и гарантира потреблението в страната за предстоящите месеци. Не се допуска драстично увеличение на цената на природния газ”, изтъкна Николов. Той припомни, че предложението на “Булгаргаз” към КЕВР е за увеличение на цената от март с 3,5%, като промените на цените на международните пазари са много по-големи.

Още от Built.bg:  АЕЦ "Козлодуй" получи най-високата оценка по скалата на Световната асоциация на ядрените оператори

Относно темата с горивата, министър Николов коментира, че отварянето на държавния резерв за горива няма да успокои цените на горивата. Освен това излишъци на горива няма. Общият размер на количествата, които са закупени от бензиностанциите в България на 2 и 3 март, е над 4 пъти от средния размер. “Както всички видяхте тези количества бяха налични. Не знам верига бензиностанции, която е спряла да работи”, добави Николов.

Планираните количества на рафинерията за март 2021 г. за дизел са били 210 млн. литра, докато през този месец са 243 млн. литра, посочи министърът. “Никакъв недостиг към момента няма”, изтъкна той. По думите му същото важи и за бензина. Рафинерията е доставила заявените количества, изтъкна той. Според Николов цената на рафинерията към бензиностанциите не е повишена.

Снимка: БТА
Пресфото – БТА снимка: Минко Чернев (ПК)

На въпрос на БТА дали се обмисля намаляване на ДДС върху горивата, министърът на енергетиката отговори, че от декември 2021 г. са разглеждани всички мерки и подходи, които се прилагат на територията на ЕС, за овладяване на инфлационния натиск. Подходите, свързани с различни видове данъци, включително и ДДС, са разглеждани. Николов заяви:

Към момента, тъй като геополитическият конфликт е формат на форсмажорен риск, а не е пазарен, подобни действия, свързани с основния данък и основния приходоизточник, не са приоритет, но това не означава, че са изключени.

По думите му ефектите се наблюдават буквално на часова база. Добрата новина за България е, че производството на електроенергия не зависи от природен газ. За Европа обаче не е така. Рязкото повишаване на цените на природния газ означава, че цените на електроенергията ще продължат да се движат нагоре в Европа.

Още от Built.bg:  Отбелязваме деня на Европа - в сянката на евроизборите

Към момента България балансира целия регион. Страната ни е нетен износител на електроенергия и продължава да е такъв. Но се наблюдава всичко, което се случва, и при определени рискове, свързани с доставките на природен газ, ще се направи всичко възможно да се ограничи инфлацията през цените на електроенергията и да се задържат максимални количества електроенергия в България.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам