Бюлетин

Алексей Петров е убит в София. Какво се знае до момента

Снимка: FB/alexey.petrov

Алексей Петров е застрелян в София, потвърдиха от МВР. Инцидентът стана в столичния кв. “Драгалевци” в 12:20 ч. При стрелбата е пострадала жена, която е откарана в болница. На мястото на стрелбата тече оглед, образувано е досъдебно производство.

Жената, която е застреляна с Алексей Петров, е тежко ранена, но е жива. Има информация, че била контактна преди да бъде поставена в медикаментозна кома. Изданието съобщава, че двамата са били на седмичната си разходна до Драгалевския манастир. Точно там ги е застрелял килърът – бил е с камуфлажни дрехи, на велосипед, с пушка с оптически мерник. От bTV съобщиха по-рано, че при пристигане на полицията на място, все още контактната ранена жена е дала подобно описание на стрелеца. Първоначалната версия, че Петров е бил без охрана бе опровергана по-късно. Главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че Алексей Петров е бил с трима охранители по време на разходката си в планината.

Заради убийството полицията е завардила всички изходи на София. Проверяват се камери, които може да са заснели накъде се е оттеглил стрелецът, както и евентуално с какво превозно средство се е опитал да избяга.

Справка в съда показа, че Роман Логвиненко, осъден за опита за атентат срещу Алексей Петров през 2015 г., е предсрочно освободен от затвора през май месец от Апелативен съд – София. Апелативният съд постановява условно предсрочно освобождаване на Логвиненко на 29 май и му налага изпитателен срок в размера на наказанието, което му остава да изтърпи. Към 12 април то е две години, шест месеца и 11 дни. „Към настоящия момент осъденото лице е дало достатъчно доказателства за своето поправяне“, се посочва в мотивите на съда.

Още от Built.bg:  Започна изграждането на хибридна ВЕИ централа с батерии край Ямбол

Кой е Алексей Петров? 

Алексей Петров е роден на 23 април 1962 г. в Тетевен. През 1981 г. завършва полицейската школа в Пазарджик, след което Висшия икономически институт. Осем години работи в Националната служба “Сигурност”, сочи справка на отдел “Справочна” на БТА.  До 1992 г. е барета в Специализирания отряд за борба с тероризма. Напуска системата по собствено желание. През 1994 г. със свои съмишленици създава Съюз на бившите барети. Започва частния си бизнес от комплекс „Спартак“, където взима под аренда сауната на комплекса.

До 1998 г. участва във фирма “Будоинвест” ООД.  До 2000 г.  е в борда на директорите на застрахователните дружества “Аполо и Болкан” и “Спартак”, сред чиито учредители е, както и на “Средец-М”, а по-късно и на “Левски Спартак”. До 2002 г. той вече е съдружник в над 50 фирми.

Като член на Консултативния съвет на Съюза за стопанска инициатива е бил в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Бил е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива.

Дълги години е бил треньор на националния отбор по карате. Защитава докторат в Академията на МВР по проблемите на фирмената сигурност. От края на 90-те години преподава в Университета за национално и световно стопанство. Той е президент на Българската национална федерация по карате.

През 2008 г. името му е свързано като агент под прикритие в специалните служби. През 2009 г. при проверка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е установено, че Алексей Петров е бил щатен служител на Държавна сигурност, управление VI, направление “Т”. Той е бил проверен в качеството му на член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Още от Built.bg:  Сериозно намаляват заявленията за ипотечни кредити в САЩ

Бил е съветник на председателя на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) Петко Сертов, а на 31 август 2009 г. напуска ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. Алексей Петров е задържан по време на операция “Октопод”. Според МВР и прокуратурата групата, към която принадлежи и Алексей Петров, се занимавала с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

На 7 февруари 2011 г. СГС изменя мярката му за неотклонение “домашен арест” на “подписка”. Според мотивите на съда няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, а доказателствата срещу него са силно разколeбани. На 15 февруари 2011 г. Софийският апелативен съд потвърждава мярката за неотклонение.

През октомври 2011 г. Алексей Петров е кандидат за президент заедно с Николай Георгиев като вицепрезидент, издигнати от инициативен комитет на 15 август 2011 г.

Срещу него има извършени няколко атентата. През март 1999 г. Алексей Петров е ранен в крака от куршум в ресторант  “Перла” в Драгалевци. Тогава официално е съобщено, че стрелбата е случайна, а той е ранен от рикоширал куршум.

Втори неуспешен атентат срещу него е извършен на 14 август 2002 г. пред плувния комплекс “Спартак”. В този ден пред басейна “Спартак” Алексей Петров е пресрещнат със залп от куршуми от двама неизвестни стрелци и е тежко ранен в гърдите и в крака. Нападателите не са открити.

На 29 октомври 2015 г. отново е извършен срещу него неуспешен атентат в кв. “Кръстова вада” в София.  На 13 ноември същата година той обявява награда от 100 000 долара за информация за разкриване на поръчителите и извършителите на атентата.

Още от Built.bg:  Днес е обявен ден на национален траур в памет на жертвите от наводнението в Царево

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам