Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Алкомет” в Шумен започва изграждането на фотоволтаични панели за производство на собствена електроенергия

“Алкомет” АД започва изграждането на фотоволтаични панели за производство на собствена електроенергия, съобщиха от компанията.

Оттам отбелязват, че на 11 ноември са уведомили всички акционери и обществеността за намерението си да реализират инвестиционно предложение – монтаж на покривни фотоволтаични панели за производство на електроенергия върху съществуващи сгради, в рамките на производствената площадка на дружеството, с обща номинална мощност 2 мегавата (MW).

Фотоволтаичните панели ще бъдат изградени на покривите на двата най-нови цеха в предприятието – “Валцов” 2 и “Цех за механична обработка на профили”. Инвестицията е на приблизителна стойност 2,6 милиона лева. При благоприятни метеорологични условия компанията ще започне монтирането на панелите през декември тази година, като се очаква през февруари 2023 г. да се пуснат в експлоатация. Общият брой на монтираните панели ще бъде около 5 000 броя, като годишното производство на енергия ще бъде 2 600 мВтч и ще покрие около четири процента от консумацията на завода. Спестените въглеродни емисии от проекта се изчисляват на 1330 тона годишно, или на 33 250 тона за планирания 25-годишен период на експлоатация.

“Алкомет” АД вече успешно изпълнява проекти за намаляване на СО2 в различните си производства. През 2023 г. се очаква да приключи и изпълнението на проекта ALUGREEN (Greener anodizing for cleaner nature), който компанията изпълнява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България”. Компанията е в процес на внедряване на иновативни зелени процеси в цех “Елоксация”, благодарение на които се очаква да се постигне положителен ефект върху околната среда, като намаляване на отпадъци, икономии на вода и енергия и най-вече намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

Още от Built.bg:  "Супергора" в Австралия: Как ще се защитят тропическите гори от климатичните промени

“Алкомет” АД, чийто завод е в Шумен, е най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти. Компанията предлага широка гама от алуминиеви полуфабрикати – домакинско, обмазано, техническо и опаковачно фолио, финсток, алуминиеви листи и ленти, стандартни и профили по чертеж на клиента. Около 95 процента от продукцията се изнася основно в Европа и Съединените американски щати. Фирмата непрекъснато инвестира в нови технологии и усъвършенстване на вече съществуващите мощности, за да посрещне високите изисквания на клиентите си и за да разшири пазарните си позиции, посочват от компанията.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам