Бюлетин

Амбицията на Гърция да се превърне в в доставчик на енергийна сигурност за Балканите

Снимка: АНА-МПА

Александруполис играе ключова роля в геополитически, енергиен план и в областта на развитието и ще продължи да я играе, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис в обръщението си при откриването на проект за изграждане на централа с газово захранване за производство на електроенергия в града днес, съобщава АНА-МПА.

Мицотакис приключва двудневна обиколка в северните гръцки области Източна Македония и Тракия.

Енергоблокът ще бъде с мощност 840 мегавата и ще бъде изграден съвместно от Обществената енергийна корпорация (51%), ДЕПА Комършъл (29%) и Копелузос Груп (20%).

Той ще “увеличи капацитета ни за производство на електроенергия, намалявайки вноса на електроенергия, но най-вече увеличавайки износа”, заяви Мицотакис, като добави, че “амбицията ни е да се превърнем в доставчик на енергийна сигурност за нашите съседи на Балканите”.

Енергоблокът ще струва 400 000 000 евро, в него ще работят 800 души и постепенно ще бъдат наети 100 мениджъри.

Очаква се да започне да функционира след 32 месеца. Заедно с плаващото съоръжение за съхранение и регазификация, което се очаква да бъде готово през 2024 г., двата проекта ще бъдат “двойна динамична стъпка към бъдещето на енергийната ера”, отбеляза той.

Новата електроцентрала ще бъде изградена в стратегическа точка (индустриалната зона на Александруполис), където се срещат няколко инфраструктурни обекта за природен газ и международни връзки на енергийните мрежи.

Тя ще се свърже с Центъра за свръхвисоко напрежение на IPTO (Независимия оператор за пренос на електроенергия) на Гърция в Неа Санта, където завършва втората линия България-Гърция (Неа Санта-Марица Изток) – европейски проект, който ще повиши преносния капацитет на двете страни до 1400 мегавата (от Гърция към България) и 1700 мегавата (от България към Гърция).

Още от Built.bg:  Любопитни факти около ремонта на Централните хали в София

Според оповестените до момента данни се очаква блокът да има 63% рейтинг на ефективност, което означава по-ниски разходи и потребление на гориво, както и по-ниски емисии на въглероден диоксид.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам