Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Американски законопроект за нови санкции срещу Русия

Снимки: BTA/AP

Демократите в Сената на САЩ днес внесоха законопроект за налагане на мащабни санкции на висши руски правителствени служители и военни ръководители, включително президента Владимир Путин и ключови банкови институции, ако Русия предприеме военни действия срещу Украйна, предаде Ройтерс.

Предложеното законодателство, което има подкрепата на Белия дом, предвижда оказване на помощ за укрепване на сигурността на Украйна. Става дума за отпускане тази година на 500 милиона долара при съответно развитие на събитията, предаде ТАСС.

Документът също така насърчава САЩ да обсъдят мерки, гарантиращи, че тръбопроводът “Северен поток 2” между Русия и Германия, наречен “инструмент на злонамереното влияние на Руската федерация”, няма да заработи, съобщи Ройтерс.

“Законопроектът ясно показва, че Сенатът на САЩ няма да седи безучастно, докато Кремъл заплашва с повторно нахлуване в Украйна”, се казва в изявление на сенатор Робърт Менендес, председател на комисията по международни отношения на Сената, представил законопроекта.

Робърт Менендес, председател на комисията по международни отношения на Сената

Русия е струпала около 100 000 военнослужещи на границата на Украйна и Вашингтон се опитва да разубеди Москва да нахлуе в страната.

Законопроектът, за който първи съобщи в. “Вашингтон пост”, взема на прицел и компании в Русия, предоставящи системи за сигурни съобщения, като системата за международни разплащания СУИФТ, които банките използват, за да обменят ключова информация с други финансови институции, обобщава БТА.

Повече от двадесет сенатори от Демократическата партия, включително лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър, подкрепят законопроекта.

Тази седмица ще се обсъжда и друг законопроект за санкции срещу Русия – на сенатора републиканец Тед Круз. Според говорителя на Съвета за национална сигурност обаче той няма да спре евентуална руска агресия, нито ще защити Украйна. Когато бъде подложен на гласуване тази седмица, този законопроект трудно ще събере необходимите 60 гласа в Сената, разделен поравно между демократи и републиканци.

Още от Built.bg:  Строителство и ремонт на близо 145 км. пътища са започнати от МРРБ в мандата на служебния кабинет

Документът на Менендес е алтернатива за сенаторите демократи, които искат санкции срещу тръбопровода “Северен поток 2”. Той вече е готов, но очаква одобрението на Германия.

Много демократи подкрепят налагането на санкции срещу тръбата, която заобикаля Украйна и ще я лиши от транзитни такси. Законопроектът на Круз предвижда налагане на санкции на тръбопровода в рамките на 15 дни след приемането му, независимо дали Русия нахлуе в Украйна. Той също така би позволил на Конгреса да гласува за възстановяване на санкциите, ако президентът ги отмени.

Украинският президент Володимир Зеленски е убеден, че тръбопроводът трябва да бъде санкциониран незабавно, дори ако Русия не нахлуе в Украйна, тъй като неговата експлоатация представлява “съществена заплаха за сигурността и икономиката на Европа”, каза близък до него източник. “Киев категорично се противопоставя на всяка политика, които би позволила на Русия да използва заплахата от нахлуване, за да постигне целите си в други сфери”, добави служителят, пожелал да остане анонимен.

Висш служител от администрацията на Байдън каза днес, че заплахата за спиране на проекта е потенциален лост за влияние на Германия върху Русия.

Няколко сенатори демократи казаха късно вчера след среща със служители от администрацията на Байдън, че според тях санкциите срещу “Северен поток 2” по проекта на Круз ще навредят на отношенията на Америка с Германия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам