Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Американското правителство предоставя 20 милиарда долара от “зелена банка” за проекти за чиста енергия

Снимка: AP

Правителството на президента Джо Байдън обяви, че предоставя 20 милиарда долара от федерална “зелена банка” за проекти за чиста енергия, като например термопомпи в жилищата, станции за зареждане на електрически превозни средства и обществени центрове за разхлаждане, предаде Асошиейтед прес.

Две програми – на стойност 14 млрд. и 6 млрд. долара – ще предложат конкурентни безвъзмездни средства на организации с нестопанска цел, банки за развитие и други групи, за да ги инвестират в проекти за чиста енергия, с акцент върху общини в неравностойно положение, заяви Белият дом.

Инвестициите допълват започналата миналия месец програма “Слънчева енергия за всички” на стойност 7 млрд. долара за жилищни и обществени проекти за слънчева енергия в общини с ниски доходи.

И трите програми ще бъдат контролирани от зелената банка, известна официално като Фонд за намаляване на емисиите на парникови газове и създадена от Конгреса с миналогодишния закон за климата.

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис нарече обявените вчера програми “най-голямата инвестиция във финансиране на общински проекти за климата в историята на страната”.

В реч пред държавния университет “Копин” – исторически университет за чернокожи в Балтимор – Харис заяви, че инвестициите на зелената банка “драстично ще ускорят” работата за намаляване на емисиите на парникови газове, които затоплят планетата, като същевременно ще насърчат десетки хиляди проекти за климата и за чиста енергия в цяла Америка.

Федералните инвестиции означават, че предприемачите, които строят жилища на достъпни цени в градове като Балтимор, “сега ще разполагат с необходимия капитал, за да инсталират енергийно ефективни уреди в новите жилища, да намалят потреблението на енергия и да помогнат на наемателите да пестят от сметките си за ток”, каза Харис.

Още от Built.bg:  През миналата година преходът към възобновяеми енергийни източници по света се е забавил

Собствениците на малък бизнес също ще могат да получат заеми с нулева лихва за покупка на електрически камиони за доставка, което ще намали замърсяването и ще спести от гориво, каза тя.

“Когато инвестираме в чиста енергия и електрически превозни средства, повече от деца ни ще могат да дишат чист въздух и да пият чиста вода. Когато помагаме на хората да модернизират своите системи за отопление и охлаждане, ние намаляваме цената на електроенергията, така че работещите родители имат повече пари за хранителни стоки, ремонт на дома и училищни пособия. Помислете и за всички работни места, които тези инвестиции ще създадат”, допълни Харис.

Администраторът на Агенцията за опазване на околната среда Майкъл Реган, чиято служба контролира зелената банка на стойност 27 млрд. долара, я нарече начин за “справяне с климатичната криза и едновременно с това за преструктуриране на икономиката”.

Трите програми ще предложат “трансформиращи ресурси” за много общини в неизгодно положение, които често биват подминавани от търговските банки и инвеститорите, отбеляза той.

“Тези общини са изостанали в този преход и това ще бъде силен сигнал за пазара, за да изкараме частния капитал от периферията” в градските и изоставените райони, каза Реган в интервю за АП.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам