Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Анализ на Ройтерс: Защо трябва да ви е грижа за изборите за Европейски парламент

Автор: Ян Струпчевски, Ройтерс

  • Гражданите на Европейския съюз ще гласуват в периода 6-9 юни, за да изберат 720-те членове на следващия Европейски парламент, които ще са с петгодишен мандат.
  • Повечето държави от ЕС ще произведат изборите на 9 юни, но Нидерландия гласува на 6 юни, Ирландия и Чешката република – на 7 юни, а Малта, Словакия и Латвия – на 8 юни.

ЗАЩО ТОВА Е ВАЖНО

Европейският парламент е една от трите институции на ЕС, които управляват 27-членния блок. Заедно с правителствата на държавите от ЕС, той се произнася по законите, предложени от Европейската комисия, която управлява политиките и пазара на ЕС за общо 450 милиона души.

Той не разполага с толкова власт като Еврокомисията или правителствата на държавите членки. Но може да отхвърля или съществено да променя законодателството и като единствената пряко избирана институция неговите решения имат политическа тежест.

ОЧАКВАНА ПРОМЯНА НА СЪОТНОШЕНИЕТО НА СИЛИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Допитванията сочат, че главните, поддържащи ЕС групи около политическия център – дясноцентристите, лявоцентристите, „зелените“ и либералите – ще имат по-скромно мнозинство в сравнение със сегашното, докато крайнодесните ще получат повече.

Проучванията прогнозират, че центристките групи ще спечелят около 450 места в 720-местния парламент. Това, сравнено с 491 места в отиващия си парламент, който има 705 евродепутати.

Партиите, които влизат в популистката крайнодясна група „Идентичност и демокрация“ (ИД) в последния парламент, се очаква да разширят присъствието си, като от 58 местата им станат 80 или повече. Тези партии включват „Алтернатива за Германия“ (АзГ), френската „Национален сбор“ на Марин Льо Пен и италианската партия „Лига“ на Матео Салвини.

Още от Built.bg:  Ройтерс: Колебливото представяне на Байдън в дебатите кара съюзниците на САЩ да се подготвят за завръщане на Тръмп

На 23 май групата реши да изключи АзГ заради изявление на партиен лидер за нацистките сили „Вафен Ес Ес“ (Waffen SS).

Друга евроскептична и популистка група – Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), доминирана от бившата управляваща партия в Полша „Право и справедливост“ и партия „Италиански братя“ на министър-председателката на Италия Джорджа Мелони, може да увеличи присъствието си от 68 на 80 места.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ КЛЮЧОВИ ПОЛИТИКИ

Прогнозираният възход на евроскептичните евродепутати няма да спре ЕС да продължи по пътя си. Но може да усложни прокарването на политики, които дават на ЕС повече власт или споделят ресурси в рамките на блока. Това може да се отрази на позицията на парламента по политики, определени от лидерите на ЕС като приоритетни за следващите 5 години.

Те включват:

– Преход на ЕС към нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.

Докато много от политиките на ЕС за ограничаване на емисиите на въглеродния диоксид и метан вече са въведени по формата на пакета, включен в Зелената сделка, предстои някои закони да бъдат преразгледани през следващите пет години, а прокарването на нови закони може да е по-трудно.

– Индустриална политика, която да прави ЕС конкурентноспособен спрямо Китай и САЩ.

Въпреки че служители на ЕС изтъкват, че обединен фронт дава на Европа най-добър шанс да се конкурира с двете на-големи световни икономики, евроскептични партии често се противопоставят на такъв подход, изтъквайки, че националният суверенитет трябва да бъде поставян на първо място.

– Европейски енергиен съюз, който да намали цените за енергия и да направи доставките по-стабилни.

Още от Built.bg:  Какво е бъдещето на трамваите – най-старият градски транспорт у нас?

Белязани от опита на прекомерна зависимост от доставките на природен газ по руски тръбопроводи, страните от ЕС искат да намерят алтернативни енергийни доставки, да разширят съхраняването и да изградят трансевропейски мрежи за пренос на електроенергия през границите. Но възгледите колко далече да стигне това се различават.

– Съюз на капиталовите пазари, който да мобилизира частни средства за плащане за приоритетите на ЕС.

От 10 години държавите от ЕС се опитват да хармонизират  законите, за да улеснят трансграничното инвестиране в ценни книжа и финансирането на компании по този начин. Но национални интереси осуетиха напредъка в това отношение. По-големият брой евроскептични и национално ориентирани евродепутати няма да помогнат за постигането на тази цел.

– Увеличаване на производствения капацитет в областта на отбраната.

Длъжностни лица от ЕС изтъкват, че блокът се нуждае от повече съвместно финансиране, развитие и координиране на проектите в отбранителната сфера, с която традиционно се занимават националните правителства. Инвазията на Русия в Украйна показва, че ЕС трябва да работи съвместно, за да се защитава, казват те. Но въпросът е много спорен и в това отношение предстоят трудности в по-евроскептичен Европейски парламент.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ВИСШИТЕ ПОСТОВЕ В ЕС

Лидерите на ЕС имат предвид изборните резултати когато избират председателя на Европейската комисия –изпълнителният орган, който разполага с изключителна власт да предлага нови закони на ЕС.

Очаква се дясноцентристката Европейска народна партия да бъде първа сила след тези избори, което ще й даде сериозно основание да претендира за поста. Нейният кандидат за председател е сегашната ръководителка Урсула фон дер Лайен.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ПАРИТЕ НА ЕС

Още от Built.bg:  Лейбъристите във Великобритания печелят изборите

Следващият Европейски парламент ще определи съвместно с националните правителства следващия бюджет на ЕС за периода 2028-2034 г. Настоящият 7-годишен бюджет е около 1,1 трилиона евро.

Следващият дългосрочен бюджет може да бъде увеличен и със сигурност ще трябва да се промени по отношение на приоритетите за разходи, за да се вземе предвид възможното разширяване на ЕС с Украйна, Молдова и Западните Балкани.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ БЪДЕЩАТА ФОРМА НА ЕС

Служители на ЕС и на национални правителства казват, че блокът има нужда от реформиране на вътрешната си селскостопанска политика и на начина, по който подкрепя членовете си за уеднаквяване на стандартите на живот преди приемането на нови държави, особено големи като Украйна.

Мнозина казват също, че ЕС се нуждае от промяна на механизма на вземане на решения, намалявайки необходимостта от единодушие, ако се присъединят още държави.

Ако през следващите 5 години бъдат предложени такива реформи, парламентът ще има ключова роля в оформянето им.

(Превод от английски Петя Гергова, БТА)

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам