Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Строителната активност в Европа е над предкризисните си нива

Строителният сектор на Европа е преодолял спада, предизвикан от ограниченията заради коронавируса. Това съобщава мюнхенският институт “Ифо” (ifo) в анализ, изготвен въз основа на изчисления на прогнозната мрежа ЕВРОКОНСТРУКТ (EUROCONSTRUCT), на която е член. Експертът от Ифо Лудвиг Дорфмайстер споделя:

Строителната дейност ще нарасне с 3,6 процента през 2022 г., след като се увеличи с 5,6 процента през 2021 г. и се сви с 4,7 процента през 2020 г.

Строителните услуги станаха по-скъпи на много места през 2021 г. В осем държави цените на строителството са се увеличили с най-малко 5% на годишна база. В Унгария и Италия процентното увеличение е двуцифрено. В Германия цените са се покачили с 9,1 процента. Само в пет държави ръстът на цените през 2021 г. е бил под 3 процента спрямо година по-рано.

В десет държави строителната активност вече е над предкризисните нива. Въпреки това в осем страни, включително Германия, през 2021 г. строителната активност ще бъде по-слаба спрямо 2019 година. Само във Франция и Словакия спадът е бил по-рязък, отколкото в Германия.

През 2021 г. жилищното строителство се увеличава, нараствайки със 7,1 процента, след спада от 4,4 процента през 2020 г. “След 2023 г. се очаква европейското жилищно строителство да отбелязва само слаб ръст”, казва Дорфмайстер.

През 2020 г. нежилищното строителство беше най-силно засегнато от пандемията, като отбеляза спад от 7,3 процента. То продължи да изостава от нивата преди кризата и през 2021 година. От друга страна, гражданското строителство показа само слаб спад през 2020 г. и през 2021 г. значително надхвърли нивата си отпреди кризата.

Още от Built.bg:  Проектокабинетът "Желязков": кои министри влизат в него

Институтът Ифо е германският член основател на ЕВРОКОНСТРУКТ – организация обединяваща изследователи от петнадесет страни в Западна Европа и четири държави от Централна и Източна Европа.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам