Бюлетин

Андрей Цеков: 11 от общо 20 проверени пътни участъка са с установени проблеми

Снимка: БТА

От проверени 20 пътни участъка в рамките на един месец, в 11 бяха установени проблеми, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в предаването „Защо, господин министър?“ по БТВ. Става дума за намалена дебелина на асфалтовата покривка, дефекти по пътни съоръжения – мостове, виадукти. Тези участъци са все още в гаранция, така че сме поканили фирмите да отстранят недостатъците, каза още министър Цеков. В останалите близо 50% от пробите не са установени проблеми. Проверките започнаха в края на август, но продължават и през октомври с нови 20 участъка, обясни Андрей Цеков. Ядките са взимани на всеки 2000 метра.

Според регионалния министър е нормално държавата да упражнява контрол върху качеството на строителството и затова проверките започват с участъци, които все още са в гаранция. За съжаление деветте проби, взети от предишния министър на регионалното развитие Иван Шишков са взети от участъци с вече изтекъл гаранционен срок. Така ремонтът ще е за сметка на държавата, а не на изпълнителя, добави Андрей Цеков.

Моята амбиция е оттук нататък обществените поръчки в пътното строителство да се възлагат по абсолютно ясни критерии, които да изключват човешкия фактор като например най-ниската цена, добави министърът. В този случай обаче контролът на държавата ще е най-важен, за да не се рискува качеството на строителството, добави Андрей Цеков.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам