Бюлетин

Андрей Цеков: Държавата няма да остане без зимно поддържане

Държавата няма да остане без зимно поддържане, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по Нова телевизия, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Той допълни, че в няколко области все още има наличен ресурс за снегопочистване, а в други бюджетът е изчерпан.

Още през август сме обявили нови поръчки за избор на фирми за пътно поддържане. За съжаление тези поръчки се обжалват съгласувано от фирмите в пътния сектор. Смятам, че има политически мотив, защото не е в интерес на бизнеса.

Андрей Цеков обясни, че в последната година и половина няма договори за пътно поддържане. „Имаме договори от служебното правителство само за зимно поддържане и аварийни ремонти на различни стойности за различните области“, коментира министър Цеков. Той посочи, че за миналия зимен сезон по тези договори са платени 140 млн. лв. за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа. Цеков разказа, че след миналата зима по тези договори за зимно поддържане от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са кърпили дупки, практика, която сега е спряна.

Регионалният министър припомни, че в доклад Агенцията за държавна финансова инспекция констатира Сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) при възлагането на дейности по текущ ремонт и поддръжка на пътища от страна на АПИ.

От БТА припомнят, че от Министерството на финансите (МФ) обявиха, че проверката е възложена от заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на 28 юни 2022 г. като докладът е представен на МРРБ на 25 август и на Министерството на финансите на 29 август. При проверката е установено, че по 90 допълнителни задания на стойност над 710,3 млн. лв. без ДДС, без да са налице основанията по чл. 116, ал.1 от ЗОП, са изменени договорите за извършване на поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на републиканските пътища и с тях са възложени дейности с обхват и естество на “основен ремонт”, които са извън предмета им. С това са нарушени съществени изисквания на ЗОП, пишат  от МФ.

Още от Built.bg:  Андрей Цеков: Започва разширяването на 20 първокласни пътни участъка до габарита на скоростни пътища

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам