Бюлетин

Андрей Цеков: Има системен проблем в държавата при планирането на поддръжката и изграждането на пътищата

Снимка: БТА

Има системен проблем в държавата при планирането на поддръжката и изграждането на пътищата и мостовите съоръжения. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков в предаването „120 минути“ по bTV.

Независимо от проверките, които Институтът за пътища и мостове прави на пътната мрежа и на съоръженията по републиканската пътна мрежа, считам, че планирането е нещо, в което изоставаме.

„Обикновено реагираме късно, нормалният порядък е да се изработи програма, при която в рамките на едни осем години занапред да се планират основни ремонти на най-застрашаващите участъци на пътната мрежа, на най-застрашените съоръжения“, обясни Андрей Цеков. „За съжаление, виждам, че това обикновено се прави тогава, когато възникне някакъв по-сериозен проблем или трагедия“, коментира той.

За моста, на който изгубиха живота си трима души, министърът обясни, че той е част от общинската пътна мрежа и регионалното министерство не разполага с текуща информация за начина, по който е бил поддържан. „В момента, в който нашите екипи стъпиха на място, това, което установиха е, че устоят на моста е силно компрометиран от голямата вълна“, обясни Цеков и допълни, че екипи на Областното пътно управление са укрепили устоя на моста чрез заскаляване, за да може да провежда трафика.

Във връзка с водното бедствие на Южното Черноморие министърът на туризма Зарица Динкова обяви, че държавата е в готовност да помогне и за целта са предвидени 30 млн. лв. от Фонда за бедствия и аварии. По думите ѝ не може да се отлага с десетилетия системата за алармиране при бедствия, а това е проблем, който спешно трябва да се реши. „Тича се след проблемите, вместо да има ясна визия и да се гледа напред как да се направи превенция“, заяви министър Динкова.

Още от Built.bg:  13 млн. лева ще струва ремонтът на фериботния комплекс край Варна

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам