Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Андрей Цеков: Ще продължа линията на министър Шишков

Снимка: МРРБ

“За мен е огромно удоволствие да приема тази позиция именно от министър Шишков, защото имам наблюдения от съвместната ни работа в предходен парламент и съм много удовлетворен, защото политическото противоборство, на което сме свидетели в последно време, възпрепятства инвестиционния процес и регионалната политика, а те стоят в основата на целия прогрес и технократските действия трябва да преобладават. Аз лично смятам да продължа линията на министър Шишков”. Това каза Андрей Цеков, новият министър на регионалното развитие и благоустройство, по време на официалната церемония по предаването на министерския пост, която се проведе днес в сградата на министерството.

Цеков пое министерството от служебния министър арх. Иван Шишков, който му пожела: “България има нужда да се работи бързо и енергично, аз завещавам на Андрей Цеков едно вече работещо министерство, защото събудихме магистралите”.

Новият министър заяви, че през първата седмица ще се запознае с отчета на министерството и ще се заеме с разрешаване на най-належащите проблеми с основен фокус бюджетната процедура, както и формирането на политическия си кабинет от заместник-министри.

Новият министър на регионалното развитие и благоустройство – Андрей Цеков, снимка: БТА

По неговите думи липсващата стратегическа политика за пътната ситуация в страната вече е преодоляна и ще облекчи драстично вземането на стратегически решения. Арх. Шишков допълни, че и преди време е искал от АПИ да изготвят подробна пълна карта с реалното състояние на пътната мрежа на България, която ще послужи като пътеводител на наследника му при вземане на предстоящи решения.

На въпрос на БТА как би оценил своите 10 месеца министерска служба, арх. Шишков отговори:

За 10 месеца като министър оставям на България над 30 км готови и пуснати в експлоатация магистрали и над 100 км одобрени ПУП-ове, доволен съм, че събудихме пътищата, събудихме и министерството, което беше спряло през 2018 г.

Запитан от БТА дали ще се кандидатира за кмет на София, арх. Шишков каза, че не е разсъждавал в тази посока, но предположи, че градските легенди за предстоящата му битка за кметския стол на София вероятно идват като оценка за неговата работа, която е свършил в МРРБ.

Още от Built.bg:  АПИ: Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва следваща седмица

Припомняме, че новият министър Андрей Цеков е роден в град София на 13 април 1973 г. Завършил е Първа английска езикова гимназия и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализирал е право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия и мениджмънт в Станфорд, Великобритания. Цеков притежава 20-годишен опит в управлението на инвестиционни процеси в големи корпоративни структури. Преподавател е по дисциплините “Строително законодателство” и “Договорно право” в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Висшето строително училище “Любен Каравелов” в столицата. В периода декември 2021 г. – август 2022 Андрей Цеков заемаше поста заместник-министър на финансите. В 49-ото Народно събрание той бе депутат от ПП-ДБ. Цеков бе предложение за поста на регионален министър и в проектокабинета на акад. Денков преди време.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам