Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Андрей Гюров се отказва от БНБ. За премиера закриването на специализираното правосъдие е най-важно

Снимка: БТА

Няма пречка настоящият гуверньор на БНБ да остане на поста си до обединение на коалицията около общ кандидат. Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истински важните цели на правителството. Това каза в изявление пред медиите министър-председателят Кирил Петков.

Той съобщи, че “Продължаваме Промяната” (ПП) няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ “заради притеснения, свързани с неговата биография”.

Изявлението на Петков бе направено минути, след като кандидатът на ПП за гуверньор на БНБ – Андрей Гюров, съобщи във Фейсбук, че се оттегля от надпреварата. Премиерът заяви, че ще съобщи на партньорите в управлението за решението на Гюров на предстоящия днес коалиционен съвет.

„Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който, поради разцепление на управляващата коалиция, ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС“, посочи Петков.

Той каза, че битката за управител на БНБ не бива да е „спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят следващите дни – като закриването на спецпрокуратурата и спецсъда, и други промени в Закона за съдебната власт“.

По думите на премиера, постът гуверньор на БНБ е важен, защото институцията следи „всички плащания към и от България, включително и парични преводи, свързани с корупция и пране на пари“.

„Също така, КТБ нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор си беше свършил по-добре работата. Така че, тази позиция е много важна, и с чия подкрепа тя се избира – има огромно значение“, заяви премиерът.

Министър-председателят каза, че закриването на специализираното правосъдие е най-важно. “Това е законодателна промяна, която ще покаже, надявам се, на българския народ пълното единство в редиците на управляващата коалиция по започналото реформиране на българската съдебна система“, отбеляза Петков. И добави: „Защото борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа“.

Още от Built.bg:  Назад във времето: Изчезналите кина на София

Петков ще представи пред коалиционните партньори и предложението на ПП за „засилен контрол на Народното събрание при разплащането с фирмите, които, в разрез със закона, са извършили строителни дейности по времето на ГЕРБ“.

Премиерът обясни, че целта е всяко плащане за извършени строителни дейности да мине през проверка.

В края на изявлението си пред медиите Кирил Петков увери, че „никакви решения няма да бъдат взети по темата Република Северна Македония и Украйна извън българския парламент“.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам