Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Антониу Гутериш: Войната не е решението. Войната е проблемът

Общото събрание на ООН одобри необвързваща резолюция, с която призовава Русия да прекрати военните си действия в Украйна и да изтегли войските си, предаде Асошиейтед прес.

Резолюцията бе приета със 141 гласа “за”, 7 “против” (включително Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия) и 32 “въздържал се”, като сред тях бе и Китай.

Специална сесия на Генералната асамблея на ООН, снимка: AP

Общото събрание се превърна в най-важния орган на ООН, занимаващ се с Украйна, тъй като Съветът за сигурност, който е натоварен с поддържането на международния мир, е парализиран от правото на вето на Русия, отбелязва американската агенция. Резолюциите на Общото събрание на ООН не са правно обвързващи, за разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, но служат като барометър на световното мнение.

Външни министри и дипломати от повече от 75 държави направиха изказвания по време на продължилите два дни дебати.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди инвазията на Русия и заяви, че уставът е “недвусмислен”, цитирайки го:

Всички членове на организацията се въздържат в международните си отношения от заплашване със сила или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с целите на Обединените нации.

Проекторезолюцията на ООН, която няма задължителен характер, но има политическа тежест, отразява искането на Общото събрание от миналата година Москва да изтегли войските си и да прекрати военните действия. Русия определи текста като “небалансиран и антируски” и призова страните да гласуват против.

Антониу Гутериш, снимка: AP

Гутериш подчерта, че войната разпалва регионалната нестабилност и подклажда глобалните напрежения и разделения, като същевременно отклонява вниманието и ресурсите от други кризи и належащи глобални проблеми. По думите му е имало неявни заплахи за използване на ядрени оръжия. И беше категоричен:

Крайно време е да се отдръпнем от ръба.

Гутериш допълни:

Самодоволството само ще задълбочи кризата, като същевременно допълнително подкопае нашите общи принципи, провъзгласени в Хартата. Войната не е решението. Войната е проблемът. Хората в Украйна страдат изключително много. Украинците, руснаците и хората далеч отвъд тях се нуждаят от мир.

Опустошителната война, която последва, е довела до гибелта на най-малко 7199 цивилни и хиляди други са ранени, според оценка на ООН, но този брой вероятно е много по-голям. Кметът на украинския град Мариупол, където се твърди, че са извършени масови екзекуции, изчисли през април, че само там са загинали 21 000 души.

Още от Built.bg:  Защо хиляди грузинци протестират срещу закона за „чуждестранното влияние“?

Русия и Украйна са потърпевши, като най-малко 100 000 техни войници са убити или ранени, според американската армия. А повече от 13 милиона души бяха превърнати в бежанци в чужбина или разселени в Украйна.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам