Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АПИ не е плащала на IT експерти по договора с “Капш Трафик Солюшънс”

Агенция “Пътна инфраструктура” не е възлагала и плащала на IT експерти по ценовите ставки в договора за 24-часов мониторинг и поддържане на тол системата с „КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС“. Това показва справка на Националното тол управление, съобщиха от пресцентъра на пътната агенция.

Договорът за мониторинг и експлоатационна поддръжка с “КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС” е сключен на 23 декември 2020 г. Цялата документация по него, включително и ценовото предложение, е публична и се намира в Профила на купувача.

В Ценово предложение – Приложение номер 5 към договора, часови ставки са заложени единствено за дейности по предоставяне на услуги по интеграция на доставчиците на услуги по електронно събиране на такси за изминато разстояние. Също така и за услугите по дейности по надграждане на електронната система за събиране на пътни такси и интегриране на нови компоненти в нея.

Твърдението, че договорът между АПИ и “КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС” не защитава обществения интерес е невярно и без доказателства, посочват от пътната агенция. В Национално тол управление работи екип от висококвалифицирани експерти в областта на информационните технологии, които са служители в отдел “Управление на информационна система и инфраструктура”.

Тези дейности e предвидено да се извършват единствено по заявка от страна на АПИ, ако има необходимост. От подписването на договора до момента не е имало такава необходимост и АПИ не е възлагала тези дейности. Съответно не са извършвани и никакви разходи.

Контролът на тол системата е изцяло в АПИ. Цялата информация, генерирана от стационарни и мобилни контролни точки, се съхранява в бази данни на сървърите на Национално тол управление, които се намират в два центъра за данни, физически обособени в отделни сгради на АПИ в София. Всички данни са изключителна собственост на АПИ, в качеството й на възложител и лице, събиращо пътни такси (Toll Charger). Съхранението и достъпът до данните в НТУ се извършват по строго определен ред и правила.

Още от Built.bg:  Столтенберг в София: Да се преосмислят рестрикциите за използване на западно оръжие за военни цели в Русия

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам