Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АПИ: Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва следваща седмица

Снимка: АПИ

През следващата седмица – на 10 юли, започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Строителните работи ще се извършват ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието според спецификата на изпълняваните дейности, като няма да се въвежда пълно спиране на движението. Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи. Предвижда се строителните работи да се извършват в 6 етапа. В първите два е основният ремонт на естакадата на съоръжението на българска територия. За изпълнение на дейностите ще бъде затворен участък с дължина около 400 метра. Първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България, а след това за изход в посока Румъния. Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в този участък е около 4 месеца и половина за всяка от лентите.

За по-добра организация на движението регулирането на трафика ще се извършва с адаптивна светофарна уредба. Тя ще може да се премества и да се разполага в съответната част на моста, която се ремонтира. Габаритът и височината на съоръжението не позволява безопасна работа през нощта, а опазването на живота и здравето на пътуващите и на строителите на обекта е най-важна. Ако изпълнението на някои дейности може да се извърши безопасно през тъмната част на денонощието, това ще бъде направено.

Дунав мост, снимка: АПИ

Трасето на българска територия на Дунав мост, който е част от път I-2, е с обща дължина 1,057 км. От въвеждането му в експлоатация преди 70 години – през 1954 г., досега основен ремонт не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовите пластове, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др. Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД “Дунав мост”. Стойността на договора е 44 877 228,68 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи по договор е 730 дни. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД “Дунав мост-ПИИ-Строл”. Стойността на техния договор е 848 400 лв. с ДДС.

Още от Built.bg:  Инфлацията в България спада, но продължава да спъва страната за еврозоната

От пътната агенция посочват, че извършването на строителни работи и промяната в организацията на движение ще създаде неудобства и на гражданите, и на шофьорите, но изтъкват, че предприемането на строителните работи е необходимо, за да се осигури безопасното пътуване по моста между Русе и Гюргево в следващите години.

Издадено е разрешението за строеж и през юли ще започне основният ремонт на “Дунав мост 1” при Русе, съобщиха  тези дни от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в отчет на служебния министър инж. Виолета Коритарова. Съоръжението е в критично аварийно състояние, което създава реална опасност за преминаващите по него. Ремонтът на стойност 45 млн. лв. от бюджета ще продължи 2 години, като се предприемат мерки да не се затрудни съществено трафикът, посочиха вчера от ведомството.

В началото на юли България декларира пълна готовност за възобновяване на фериботната линия Русе-Гюргево. Проектът е от ключово значение за облекчаване на трафика между България и Румъния, предвид предстоящите ремонтни дейности на Дунав мост, заяви служебният министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на среща с министър Коритарова и посланика на Румъния Бръндуша Предеску. Коритарова съобщи, че анализ на ведомството сочи, че през май са преминали над 200 000 автомобила през Дунав мост при Русе. По време на ремонта фериботната линия неминуемо ще помогне за облекчаване на трафика и скъсяване на времето за преминаване между двете държави. Проучванията ни показват, че тя може да поеме 20 на сто от тежкотоварния трафик, което ще позволи туристите да пътуват по-спокойно, коментира министър Коритарова в началото на месеца.

Още от Built.bg:  ЕС подкрепя мултимилиарден план за достигането на нулеви въглеродни емисии в градовете до 2030 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам