Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АПИ ще изгражда приоритетно пътя до ГП „Клепало“

Агенция „Пътна инфраструктура“ работи приоритетно за доизграждането на новото трасе до бъдещия Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Клепало“. Това съобщиха от пресцентъра на пътната агенция. Целта е отсечката да е готова до края на 2023 г. По този начин ще се осигури още една пътна връзка с Република Северна Македония освен действащите три гранични пункта – „Гюешево“, „Логодаж“ и „Златарево“. Отсечката ще е от отбивката за с. Колибите до бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт.

В момента се разработва проект за ремонт и доизграждане на път III-1008 Струмяни – ГКПП „Клепало“. Проектирането се извършва за два участъка. За участък 1 – от км 0+000, край с. Струмяни, до км 0+650, преди пътния възел на автомагистрала „Струма“, се разработва технически проект за основен ремонт на настоящия път. За участък 2 – от 22-ри км, преди отклонението за с. Колибите, до бъдещия ГКПП „Клепало“, се разработва идеен и технически проект за липсващото трасе, което ще е с дължина около 10 км.

Снимка: АПИ

Предоставените в АПИ от проектанта разработки за двата участъка са приети в края на миналата седмица на първи етап – идеен проект, на Експертен технико-икономически съвет. За участък 2 са предложени два варианта за развитие на новото трасе до ГКПП „Клепало“.

Проектните варианти преминават през защитена зона по НАТУРА 2000 – „Кресна – Илинденци“, определена по Директива 92/43/ЕИО за опазване на природни местообитания и на дивата флора и фауна – Директива за местообитанията. Двата варианта в различна степен засягат защитената зона, но трасето е проектирано по начин, който минимално да я засяга. Преминавайки през територията на защитената зона, се използва в максимална степен следата на съществуващ горски път, поясняват още от АПИ.

Още от Built.bg:  В полунощ приключва предизборната кампания за изборите за Европейски парламент

В тази връзка агенцията поиска от Министерството на околната среда и водите да посочи необходимите действия, които пътната агенция трябва да предприеме съобразно разпоредбите на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. След провеждане на изискващите се екологични процедури и избор на вариант за развитие на липсващия участък, ще може да се изготви техническият проект и проектът на парцеларен план по одобреното трасе.

След приключване на процедурите по Закона за устройство на територията и по придобиване на земя за държавна нужда ще може да започне същинската реализация на проекта. Предвид процедурите и сроковете, които се изискват за провеждането им, се очаква отсечката до бъдещия ГКПП да е готова до края на следващата година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам