Бюлетин

АПИ ще изгражда приоритетно пътя до ГП „Клепало“

Агенция „Пътна инфраструктура“ работи приоритетно за доизграждането на новото трасе до бъдещия Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Клепало“. Това съобщиха от пресцентъра на пътната агенция. Целта е отсечката да е готова до края на 2023 г. По този начин ще се осигури още една пътна връзка с Република Северна Македония освен действащите три гранични пункта – „Гюешево“, „Логодаж“ и „Златарево“. Отсечката ще е от отбивката за с. Колибите до бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт.

В момента се разработва проект за ремонт и доизграждане на път III-1008 Струмяни – ГКПП „Клепало“. Проектирането се извършва за два участъка. За участък 1 – от км 0+000, край с. Струмяни, до км 0+650, преди пътния възел на автомагистрала „Струма“, се разработва технически проект за основен ремонт на настоящия път. За участък 2 – от 22-ри км, преди отклонението за с. Колибите, до бъдещия ГКПП „Клепало“, се разработва идеен и технически проект за липсващото трасе, което ще е с дължина около 10 км.

Снимка: АПИ

Предоставените в АПИ от проектанта разработки за двата участъка са приети в края на миналата седмица на първи етап – идеен проект, на Експертен технико-икономически съвет. За участък 2 са предложени два варианта за развитие на новото трасе до ГКПП „Клепало“.

Проектните варианти преминават през защитена зона по НАТУРА 2000 – „Кресна – Илинденци“, определена по Директива 92/43/ЕИО за опазване на природни местообитания и на дивата флора и фауна – Директива за местообитанията. Двата варианта в различна степен засягат защитената зона, но трасето е проектирано по начин, който минимално да я засяга. Преминавайки през територията на защитената зона, се използва в максимална степен следата на съществуващ горски път, поясняват още от АПИ.

Още от Built.bg:  Инж. Ясен Йорданов е новият председател на УС на АПИ

В тази връзка агенцията поиска от Министерството на околната среда и водите да посочи необходимите действия, които пътната агенция трябва да предприеме съобразно разпоредбите на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. След провеждане на изискващите се екологични процедури и избор на вариант за развитие на липсващия участък, ще може да се изготви техническият проект и проектът на парцеларен план по одобреното трасе.

След приключване на процедурите по Закона за устройство на територията и по придобиване на земя за държавна нужда ще може да започне същинската реализация на проекта. Предвид процедурите и сроковете, които се изискват за провеждането им, се очаква отсечката до бъдещия ГКПП да е готова до края на следващата година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам