Бюлетин

АПИ ще поднови поддържането на пътищата и ще довърши започнатите ремонти

Bridge Asphalt Construction Site  - distelAPPArath / Pixabay

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) може да започне текущото поддържане на пътищата и довършването на всички започнати ремонти, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това стана възможно след днешното решение на Народното събрание.

То разреши на АПИ да възлага нови ремонти по действащите договори за поддържане на републиканските пътища, както и дейности по договорите за доставка и монтаж на ограничителни системи, хоризонтална маркировка и пътни знаци.

“Веднага след приемането на решението на Народното събрание разпоредихме на Агенция “Пътна инфраструктура” да направи незабавно организация за започване на ремонтите в цялата страна”, заяви след гласуването зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев.

Агенцията ще може да възлага ремонти по действащите в момента договори, докато сключи новите тригодишни контракти след проведени открити процедури по Закона за обществените поръчки. За целта Народното събрание разреши на АПИ да сключи допълнителни споразумения по сегашните договори със срок на действие до 30 септември 2022 г. Междувременно АПИ вече обяви новите търгове по ЗОП за текущо поддържане на републиканската мрежа.

С решението си народните представители разрешиха на АПИ и да завърши всички започнати през миналата година, но недовършени ремонти. Така започнатите и консервирани в момента близо 280 обекта в цялата страна реално ще могат да бъдат завършени.

Такива са някои критични обекти като първокласният път Ботевград – София през прохода Витиня, по който в момента преминава тежкотоварният трафик над 12 тона, ремонтът на тръбата за София на тунел “Ечемишка” и на виадукта при 34-ти км на АМ “Хемус”, ремонтът на пътя София – Самоков, за който в АПИ постъпват всеки ден редица сигнали и протестни писма, че не се работи.

Още от Built.bg:  Пътната агенция пита българите кои участъци се нуждаят от ремонт през 2023 г.

Депутатите одобриха още реда за изплащане на дължимите средства към пътностроителните фирми, натрупани до момента. АПИ ще заплати 50 на сто от всички задължения по изпълнени дейности, сертифицирани до влизане в сила на решението. АПИ ще плати и всички задължения по договорите за ограничителни системи, пътни знаци и маркировка. Средствата ще се отпуснат от бюджета на пътната агенция за 2022 година.

Останалата дължима сума към пътните фирми ще се разплати след решение на Народното събрание въз основа на доклад на междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности и на становище по този доклад на регионалната комисия в НС.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам