Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Архитект Норман Фостър има план да превърне Харков в “град на бъдещето”

Снимки – колаж: AP, Andy Miah

Британският архитект Норман Фостър, известен с възстановяването на сградата на германския Райхстаг и за проектирането на лондонския Милениум бридж, предложи помощта си за възстановяването на украинския град Харков, предаде Франс прес.

Снимка: Olga Ernst

Фондацията на 86-годишния архитект съобщи, че той е разговарял по видеоконферентна връзка с Игор Терехов, кмет на втория по големина украински град, който е отчасти разрушен след руското нашествие.

Фостър е предложил план за възстановяването на града, известен с архитектурата си в стил Ар Нуво. Една четвърт от сградите бяха унищожени след началото на нашествието на 24 февруари. Градът беше сцена на ожесточени боеве в началото на конфликта, но остана под украински контрол.

Снимка: AP

Архитектът е уверил, че иска “да събере най-добрите умове с най-големите таланти на света по отношение на планиране, архитектура, дизайна и инженерството”, за да започне веднага работа за възстановяването на Харков. Първият етап ще бъде да се разработи план за “град на бъдещето”, който да “комбинира най-ценното и почитано наследство на миналото с най-желаните и екологични инфраструктури и сгради”.

Кметът Терехов е заявил, че е виждал работата на архитекта и “би искал наистина да види този нов, прогресивен стил в нашия град”.

“Бих се радвал да имаме център, който да стане една от силните точки на Европа”, добавил е той.

Според кмета са разрушени около 25% от сградите в града са разрушени и Харков се нуждае от нови болници, училища и детски градини, както и офиси за процъфтяващия си технологичен сектор.

Снимка: AP

Всички подобни сгради трябва да бъдат оборудвани с бомбоубежища, добави той, като отбеляза, че жилищните сгради трябва да имат и подземни паркинги “с двойно предназначение”, които да могат да бъдат превърнати в убежища при спешна необходимост.

Още от Built.bg:  Зеленски призова Байдън и Цзинпин да се присъединят към срещата на върха за мир в Швейцария

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам