Бюлетин

Аржентина откри първи участък от газопровода от меганаходището Вака Муерта

Аржентинското правителство откри вчера първия 573-километров участък от газопровода “Нестор Киршнер”, изграден от меганаходището за неконвенционални въглеводороди Вака Муерта до провинция Буенос Айрес, предаде Франс прес.

Газопроводът “Нестор Киршнер”, наречен на името на бившия президент на Аржентина (2003-2007 г.), е най-големият енергиен инфраструктурен проект в страната от 40 години насам.

Церемонията по откриването бе в газовата станция Сатурно в град Саликело, на 520 км югозападно от Буенос Айрес. Тя беше ръководена от президента Алберто Фернандес, придружен от вицепрезидентката Кристина Киршнер и министъра на икономиката Серхио Маса.

“На тези, които казват, че това е страна на провалите и разочарованията, днес ние показваме, че можем да изградим суверенитет”, заяви Маса, дясноцентристки либерал, който ще бъде основният кандидат на управляващата коалиция на президентските избори на 22 октомври. “Изграждането му струваше 2,5 милиарда долара, без външно финансиране. Тази година ще спестим 2 милиарда долара от внос, а до 2024 г. сумата ще нарасне до 4,2 милиарда долара”, заявява на правителствения уебсайт Флавия Ройон, държавен секретар по въпросите на енергетиката.

Находището Вака Муерта, което се простира на площ от 30 000 кв. км в Патагония, се счита от министерството на енергетиката на САЩ за втория по големина запас от шистов газ в света и за четвъртия по големина запас от шистов нефт в света. Той се експлоатира от аржентинската държавна петролна компания И Пе Фе (YPF) в партньорство с американската група “Шеврон” (Chevron).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам