Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Асен Меджидиев: Европейската банка за развитие ще подпомогне извършването на анализа за националната детска болница

Европейската банка за развитие ще подпомогне извършването на анализа за националната детска болница. Това каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев по време на Powers Summit – иновативната платформа за градивен, оперативен диалог, лице в лице между властта, бизнес лидерите, науката и гражданския сектор.

Започнахме с малки цели, които си поставихме, но не мога да реформирам здравеопазването, допълни той и посочи, че е започнал проектът за детска болница, учредено е мястото за нея, готова е разработката на анализа и всички педиатри са обединени за тази кауза. Друга инициатива, която е започнала, е осигуряване на държавно финансиране на областните болници, тъй като те са стълбът на здравеопазването ни, каза още той.

Снимка: БТА

Министър Меджидиев посочи още, че заедно с Министерството на образованието и науката работят по възможността за разкриване на филиали за обучение на медицински сестри във всички медицински университети.

Вратата на кабинета ми е отворена пети месец, но трябва да загърбим политическите пристрастия, каза още министър Меджидиев. Не се чувствам политик, 30 години съм лекар и ще продължа да бъда такъв, добави той.

Средствата в здравеопазването трябва да са насочени за устойчивост на системата, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Д-р Маджаров обяви пред присъстващите на форума, че екип от експерти е разработил проект на модел за остойностяване на лекарския труд, който предстои да бъде защитен пред министерствата на здравеопазването и на финансите и подчерта, че продължаващото обучение на медиците трябва да бъде задължително.

Проблемите бяха неглижирани и вече станаха кризи, а основен проблем е финансирането на системата, каза Велина Григорова, председател на Българския фармацевтичен съюз. По думите й няма как бюджетът за здравеопазване да е един и същ и системата да остане стабилна и спокойна, при положение, че инфлацията се повишава.

Още от Built.bg:  Реакциите на световните медии след мирната конференция в Швейцария

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам