Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Асен Меджидиев: Теренът за национална детска болница няма недостатъци

Теренът, който е избран за построяването на националната детска болница, няма недостатъци, а има невероятни предимства пред почти всички терени, които разглеждахме в София, заяви в предаването „Денят започва“ по БНТ служебният министър на здравеопазването проф. Асен Меджидиев. Решението за определяне на терена беше взето вчера на заседание на Министерския съвет.

Успяхме да определим мястото и изграждането на детската болница като обект с национално значение – това е важно, за да се проектира и построи максимално бързо, посочи още той.

Здравният министър обясни, че теренът е избран сред пет възможни, които са разглеждани и назад в годините.

Проведени бяха разговори с направление “Архитектура и градоустройство” на Столичната община, бяха проведени много консултации с експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия, бяха разгледани всички предимства, които има този терен.

Като предимства на първо място той посочи локацията и микроклимата на терена в „Овча купел“ в района на „Горна баня“.

Там имаме минерална вода и газификация, имаме електропреносна мрежа, която позволява захранване, имаме водопровод и канализация. Изключително важна е комуникацията на терена – има спирка на метро, на градски транспорт, намира се на два булеварда и една улица, от три страни има достъп до терена.

Другото важно нещо според министъра е, че в терена има 15 дка парк със зелени площи и ще има място и за построяването на хотел за родителите. Към болницата ще има разположен допълнително и рехабилитационен център, както и подземен и надземен паркинг, а на покрива ѝ ще може да каца хеликоптер при необходимост от спешна помощ по въздуха.

Още от Built.bg:  Румен Радев започна консултациите за съставяне на редовно правителство

Предстои теренът да бъде узаконен, тъй като на територията му е имало частен имот, а стойността на изграждането на националната детска болница ще е ясна, след като проектът е окончателно готов, уточни министърът на здравеопазването.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам