Бюлетин

Асен Василев: Българинът няма да обеднее от приемането на еврото

Българинът няма да обеднее от приемането на еврото. Това коментира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

Курсът е фиксиран, посочи той и обясни, че ако курсът към еврото беше плаващ, това щеше да е съвсем различен разговор. Ако ние провеждахме самостоятелна парична политика, това щеше да е много различен разговор, тогава наистина можеше да имаме икономически последици, допълни той.

Василев каза, че, приемайки Валутния борд, ние сме приели еврото и в този момент сме се отказали от собствена парична политика.  Решенията на Европейската централна банка в момента директно се отразяват на България, но ние не сме в стаята, когато се вземат тези решения, каза Асен Василев и посочи, че, ако така и така сме се отказали от суверенитет с борда и фиксирания курс, по-добре да сме “в стаята, когато се вземат решения”.

На въпрос за танкерите с американски газ, министърът на финансите отговори, че, доколкото знае, те се разтоварват в момента и си ползваме газа оттам.

Помолен да коментира палежа на Културния център “Иван Михайлов” в Битоля, Асен Василев каза, че това е „още едно възпламеняване на страсти”, за да може да се попречи на някакво разумно решение, което да бъде намерено от външните министерства, историческата комисия и всички тези, които работят, за да търсят решение. Според него палежът не е насочен срещу България или срещу Република Северна Македония, а срещу това да се намери разбирателство и този конфликт в един момент да бъде разрешен.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам