Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министерството на финансите не одобри заявените поръчки в аукциона за ДЦК

МФ проведе вчера аукцион за продажба на 10,5-годишни държавни ценни книжа в обем от 500 млн. лв., с падеж 6 октомври 2032 година. Участниците на пазара подадоха поръчки със съвкупна номинална стойност от 452,45 млн. лв., като Министерството на финансите не одобри заявените поръчки, отчитайки състоянието на фиска и целта за финансиране при оптимална възможна цена.

Средната цена на подадените поръчки е била 91.41 на 100 номинал, което означава доходност 2.43%. В резултат от финансовото ведомство са решили да отхвърлят всички поръчки. Последният аукцион на държавни облигации с такъв матуритет беше в края на октомври, като тогава постигната доходност беше 0.53%. Сега само купонът по книжата е 1.50%.

“Министерството на финансите не одобри заявените поръчки, отчитайки състоянието на фиска и целта за финансиране при оптимална възможна цена”, се казва в официалното съобщение на ведомството на Асен Василев. Преводът на това евфемистично изречение е, че от финансовото ведомство не са доволни от поисканата висока доходност от инвеститорите. Все пак подобно нещо не се случва за първи път – преди година със същите аргументи бяха отхвърлени поръчки за ДЦК за 200 млн. лв.

Доходността започна да се повишава през тази година заради войната в Украйна, която увеличи геополитическия риск и спредовете с германските държавни облигации. Според представители на банковия сектор обаче в момента фактор са и очакванията за повишаване на лихвите, както и големите емисии, които се струпаха на вътрешния пазар. Само през март бяха пласирани ДЦК за 1 млрд. лв., а с емисията от понеделник трябваше да се добави още половин милиард.

Още преди войната правителството на България заложи рекордните 7.3 млрд. лв. дълг, с които трябва да се рефинансират падежиралите през годината книжа и да се покрие планираният дефицит за годината. В края на март държавата изплати падежираща еврова емисия в размер на 1.275 млрд. евро. Така към 1 април нивото на фискалния резерв е около 6.2 млрд. лв., ако се съди по данните от управление “Емисионно” на БНБ. Въпросът е, че към март бюджетът е на излишък 230 млн. лв., а правителството планира в края на годината да завърши на дефицит 5.9 млрд. лв., които трябва да се финансират с дълг. Затова на правителството ще му се наложи да излезе и на външните пазар. Според банкови дилъри държавата може да набере от там между 1.5 и 2 млрд. евро в следващите месеци.

Още от Built.bg:  Продажбите на новопостроени жилища в САЩ намаляват

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам