Бюлетин

Министерството на финансите не одобри заявените поръчки в аукциона за ДЦК

МФ проведе вчера аукцион за продажба на 10,5-годишни държавни ценни книжа в обем от 500 млн. лв., с падеж 6 октомври 2032 година. Участниците на пазара подадоха поръчки със съвкупна номинална стойност от 452,45 млн. лв., като Министерството на финансите не одобри заявените поръчки, отчитайки състоянието на фиска и целта за финансиране при оптимална възможна цена.

Средната цена на подадените поръчки е била 91.41 на 100 номинал, което означава доходност 2.43%. В резултат от финансовото ведомство са решили да отхвърлят всички поръчки. Последният аукцион на държавни облигации с такъв матуритет беше в края на октомври, като тогава постигната доходност беше 0.53%. Сега само купонът по книжата е 1.50%.

“Министерството на финансите не одобри заявените поръчки, отчитайки състоянието на фиска и целта за финансиране при оптимална възможна цена”, се казва в официалното съобщение на ведомството на Асен Василев. Преводът на това евфемистично изречение е, че от финансовото ведомство не са доволни от поисканата висока доходност от инвеститорите. Все пак подобно нещо не се случва за първи път – преди година със същите аргументи бяха отхвърлени поръчки за ДЦК за 200 млн. лв.

Доходността започна да се повишава през тази година заради войната в Украйна, която увеличи геополитическия риск и спредовете с германските държавни облигации. Според представители на банковия сектор обаче в момента фактор са и очакванията за повишаване на лихвите, както и големите емисии, които се струпаха на вътрешния пазар. Само през март бяха пласирани ДЦК за 1 млрд. лв., а с емисията от понеделник трябваше да се добави още половин милиард.

Още преди войната правителството на България заложи рекордните 7.3 млрд. лв. дълг, с които трябва да се рефинансират падежиралите през годината книжа и да се покрие планираният дефицит за годината. В края на март държавата изплати падежираща еврова емисия в размер на 1.275 млрд. евро. Така към 1 април нивото на фискалния резерв е около 6.2 млрд. лв., ако се съди по данните от управление “Емисионно” на БНБ. Въпросът е, че към март бюджетът е на излишък 230 млн. лв., а правителството планира в края на годината да завърши на дефицит 5.9 млрд. лв., които трябва да се финансират с дълг. Затова на правителството ще му се наложи да излезе и на външните пазар. Според банкови дилъри държавата може да набере от там между 1.5 и 2 млрд. евро в следващите месеци.

 

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам