Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Асен Василев: Има голям интерес за изграждане на завод за батерии в страната

След разговори в САЩ и в Европа има голям интерес от няколко компании за изграждане на завод за батерии в страната. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев във времето за парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на народния представител Красимир Вълчев относно ангажименти, които българското правителство ще поеме с Плана за възстановяване и устойчивост по отношение на бъдещето на комплекса “Марица изток”.

Снимка: wikipedia.org

Литиево-йонните батерии имат живот от 7500 цикъла на зареждане. Батериите тип цинк-въздух са с 9000 цикъла на зареждане, а има батерии на база желязо и електролит, които са с живот 25 000 цикъла. Говорим за минимум 10-15 години употреба. Батериите идват на цени, значително по-ниски отпреди две-три години. Ние обаче заявихме много ясно, че идеята не е да се купят батерии, а да имаме заводи за батерии и да заменим един местен ресурс с друг местен ресурс, а не с внос, каза финансовият министър.

Батериите ще са в подстанциите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Работниците от централите ще бъдат назначени на работа в заводите за батерии след обучения и със справедливи възнаграждения, каза още министърът.

Основни акценти в НПВУ са увеличаване на възможността за съхранение на енергия и разширение на базовите мощности, каквито са геотермалните централи, заяви вицепремиерът.

Асен Василев, снимка: БТА

България е поела вече ангажимент за намаление с 40% на въглеродния отпечатък на комплекса “ТЕЦ Марица изток” и затваряне на централите, които не отговорят на екостандартите. Няма друг ангажимент за затваряне на мощности, защото зимният пик за ползване на енергийни мощности у нас е с 2000-2500 мегавата по-висок от летния, добави Асен Василев.

Още от Built.bg:  Кой поема управлението на Иран след смъртта на президента

Проучени са възможностите за разширение на ПАВЕЦ “Чариа”, но това няма да стане с пари от Националния план за възстановяване и устойчивост, каза още Василев.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам