Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Асен Василев: Обследваме как най-бързо да бъде построен поне още един реактор в „Козлодуй“

Снимка: www.minfin.bg/

Няма нужда от удължаване на мораториума върху цените на тока. Регулаторът не вижда причина за вдигането им, посочи вицепремиерът в предаването „Неделя 150“.

„Поне според регулатора няма да има драстични движения в цените на електроенергията за бита”.

„Специално за електроенергетиката ние сме много малко зависими от войната. Гориво за АЕЦ „Козлодуй“ има до 2025 г. Въглищата са си наш национален ресурс. Вода има по язовирите. Единствено газовите централи са свързани с войната и външни енергоизточници и техните цени“, уточни Асен Василев.

В момента 80 на сто от енергията се продава за ден напред, което прави пазара изключително непрогнозируем и скъп, подчерта Василев.

С новите механизми за пазарен сегмент 12 месеца, 18 месеца ще можем да се „разкачим“ от пазара за ден напред, допълни той.

Има спестявания и буфери в бюджета, които да покрият разходите за бежанците от Украйна, преди те да бъдат възстановени. Към този момент не се пипат инвестиционните разходи, обясни вицепремиерът.

В момента разходите се изразяват в пълен пансион – нощувка и три хранения на ден. Не се предвижда да се дават средства в брой.

Василев изтъкна още необходимостта „да се огледат структурата и съставът на въоръжените сили и да се вземат тежки решения, които с десетилетия са били отлагани“.

ТЕЦ 1, 2 и 3 остават да работят, няма да се закриват мощности от тях, потвърди вицепремиерът относно мощностите в Маришкия басейн. По думите му ще има периоди от годината, когато няма да ги използваме.

Ние си запазваме мощностите, можем да ги използваме, когато ни трябват.“

Стратегическа цел на страната беше да не заменяме въглища с газ – това означава да заменим местен, наш си ресурс, с вносен, при който нито имаме контрол над цените, нито над сигурността на доставките, каза Асен Василев.

Още от Built.bg:  Офис пазарът в София с лек спад

Удължаваме живота на нашия ресурс.“

Така според Василев ще вървим „от въглища към зелено, а не въглища-газ-зелено, както беше преди това“.

„Атомната енергия няма как да е в Плана за възстановяване. В момента Министерство на енергетиката започна обследване как най-бързо да може да бъде построен още един реактор поне, най-вероятно в „Козлодуй“, тъй като там има готова площадка с ОВОС, има сглобен екип също така. Може би и втори. Ако го започнем 2022-ра, ще го имаме 2028-2029-2030-а.“

„За да можем да вземем енергията и да я използваме, когато ни трябва, на нас ни трябва да бъде складирана“, заяви Асен Василев във връзка с бъдещото производство на батерии.

Поканени са всички големи производители на батерии, целият процес ще се ръководи от Европейската банка за възстановяване и развитие, така че „да няма игрички на местна почва“, отбеляза той.

По отношение паниката с цената на бензина и олиото Василев беше категоричен:

Виждаме неоправдани увеличения при определени търговци за ден-два, след което всичко се успокоява, като това е синхронизирано с организирано медийно отразяване. 

„Имаме информация, че подобни акции се подготвят с брашното, със захарта. Това са едни медийни истерии, които се организират, без да има никаква база.“ Има запаси на слънчогледово семе за 4 години, даде пример Асен Василев.

Относно критиките на ГЕРБ за посредници в покупката на зърно за Държавния резерв Асен Василев уточни:

„Зърното се купува на борсата. Посредници няма. Борсовият механизъм е най-прозрачният механизъм да се купи това зърно.“

По думите му най-важно за правителството е да се подсигури продоволствието до реколта 2023.

Още от Built.bg:  Как възобновяването на глобалната хидроенергия ще ограничи растежа на изкопаемите горива

В момента в България има около два пъти повече зърно, отколкото ни трябва и има много голям натиск всичкото това зърно да бъде изнесено, нищо да не остане в България, отбеляза Василев. Според вицепремиера държавата е могла да реагира и „по-грубо“, като в Сърбия или Унгария, където износът е бил директно забранен.

 

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам