Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Асен Василев обяви амбициозна инфраструктурна програма за 12 милиарда лева

Снимка: БТА

До края на януари проектобюджетът на държавата ще бъде внесен в Народното събрание, като до средата на януари ще почне публичното му обсъждане, съобщи по време на брифинг министърът на финансите Асен Василев.

Реалистично е парламентът да приеме бюджета през февруари, каза министърът. Бюджетът със сигурност ще е на дефицит, но като се изключат ковид мерките, този дефицит ще е под 3 процента. Мерките срещу последствията от пандемията ще вдигнат дефицита малко над 3 процента от БВП, смята Василев.

Бюджетът ще е с малко заложени политики – те ще бъдат включени в актуализацията на бюджета, която се предвижда да се направи в средата на годината, добави той. Актуализацията е заложена още при преговорите за съставяне на правителството, уточни Василев. Практиката с решение на Министерски съвет да се преразпределят приходите в бюджета не е добра, каза още той.

Министър Василев обяви, че се готви и много амбициозна инфраструктурна програма, която по предварителни оценки е за 12 млрд. лв. и за обекти, които да се изградят в следващите 4 години, сред които са довършването на “Хемус”, решаването на казуса с отсечката Русе – Бяла. В програмата са включени още изграждането на мостове над Дунав, тунели под Стара планина, завършване на АМ „Струма” и „Черно море”, както и редица пътни отсечки.

Финансовият министър уточни, че за много от тези обекти няма готови проекти, а за други вероятно са остарели и не отговарят на съвременните изисквания, така че предстои да се оцени какво е реалистично да се изгради в 4-годишен мандат и как да се финансира.

Изминалата 2021 година завърши с бюджетен дефицит от 3 процента, с 0,6 на сто по-малко от предвидения в актуализирания бюджет за 2021 година. Това се дължи на по-високите приходи, със 7,9 млрд. лева повече от тези през 2020 година, каза още Асен Василев.

Още от Built.bg:  Васил Терзиев: Осигурени за средствата за увеличение на заплатите в градския транспорт

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам