Бюлетин

Асен Василев: Очертава се период от няколко години на високи цени и на вносните енергоизточници, и на храните

Реално се очертава един доста дълъг период, поне няколко години, в които ще живеем при по-високи ценови нива и на вносните енергоизточници, и на храните. Това заяви вицепремиерът Асен Василев на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който се провежда днес под негово председателство.

Той каза, че има криза, предизвикана от войната в Украйна и от прекъсването на веригите на доставки на зърно и на природен газ. Кризата от COVID-19 като цяло е отшумяла. Не е ясно обаче дали от есента няма да започнем с нов щам, посочи Василев. Той допълни, че към момента икономическите ефекти от ковид кризата са може би само при самолетните пътувания, но при хотелиерството и ресторантьорството нещата са се възстановили. Инфлацията започна с инфлация на енергоизточниците още миналата година – около 7 процента, сега имаме още около 7 процента инфлация, каза вицепремиерът.

По думите му след инфлацията при енергоизточниците, е последвала инфлация при зърното и торовете, а оттам – и при останалите хранителни продукти. Според Василев инфлация в енергоизточниците, с изключение на петрола, не се наблюдава повече. Цената на електроенергията с компенсациите към бизнеса вече е относително стабилна. За бита цената на електроенергията също не е променена, посочи вицепремиерът. Той отбеляза, че повишението на цената на газа е достигнало своя пик през април. “Дали ще има снижаване, по-скоро не в краткосрочен план, в средносрочен план може да се очаква понижение на европейско ниво”, прогнозира Василев.

Асен Василев и Георги Гьоков, снимка: БТА

При инфлацията при храните той каза, че има три пъти увеличение на цената на зърното, при сравнение февруари спрямо април. Затова и инфлацията при храните е факт не само в България, но и в Европа.

Още от Built.bg:  Осигурени са 30 млн. лева за индексация по 57 договора по Оперативна програма "Региони в растеж"

Вицепремиерът коментира, че цените на храните няма да спаднат, докато не спадне цената на газа и докато не се отворят пристанищата по северното Черноморие, за да може Украйна и Русия да изнасят зърно. Индия също затвори износа на зърно, което допринася за усложняване на ситуацията, допълни той.

Той каза, че ако я нямаше схемата за компенсиране на електроенергията, инфлацията щеше да бъде драматично по-висока. Ако искаме да борим кризата, там, където имаме наши енергоизточници, имаме възможност да повлияем върху крайните цени, съответно върху инфлацията, и да подпомогнем потребителите по-леко да понесат вдигащите се цени, каза още  Асен Василев.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам