Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Асен Василев: Отпадат част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост

Снимка: БТА

Правителството взе решение за отпадане на част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, обяви на брифинг в Министерския съвет след заседанието на кабинета министърът на финансите Асен Василев. Това е свързано с промяната на финансовата рамка на Плана, която стана още 2022 година, каза още той.

„30% от средствата в Плана за възстановяване зависеха от това колко добре са се възстановили икономиките и през 2022 г. по формула, която е договорена още при създаването на Плана, 24 от 27 държави загубиха средствата“, припомни той.

Асен Василев обясни, че проектите, които са засегнати, са проектът за батерии, както и проекти, които е трябвало да бъдат във фаза на изпълнение – подготвени или с пуснати поръчки, или с избрани изпълнители, но през последната една година правителството не е успяло да ги вкара в тази фаза.

Василев посочи, че това не е част от предоговарянето, което се случва по чл. 21, а намаляване на проектите по чл.18 вследствие на намалените финансови ресурси по Плана за възстановяване, която всички държави трябва да изпратят до Европейската комисия с крайна дата 30 септември. Самият процес по предоговарянето ще стане след консултация с парламента и се очаква да приключи до края на тази година, каза Василев.

Той поясни, че са засегнати в по-голяма или в по-малка фаза 18 проекта, единият от които е проектът за протонен център, който има една година закъснение в изпълнението и няма как до 30 юни 2026 г. да бъдат проведени тепърва обществените поръчки, да се изгради, да се закупи оборудване, да тръгне и да бъде разплатено. Имаме времево ограничение по ПВУ, което е абсолютно твърдо, проекти с една година забавяне по естествен начин отпадат, каза министърът. Той обясни, че това не означава, че протонният център, ако се прецени от парламента и Народното събрание, не може да се случи, но ще трябва да стане с национални средства.

Още от Built.bg:  Лейбъристите във Великобритания печелят изборите
Асен Василев, снимка: БТА

На въпрос за синдикатите от Марица Изток 2, които са в протестна готовност заради териториалните планове, Асен Василев каза, че териториалните планове трябва да бъдат финализирани и изпратени до ЕК до края на месеца. Доколкото зная все още текат разговори между Министерството на енергетиката и синдикатите, затова ще има извънредно заседание на Министерския съвет в петък, който е последният възможен срок за приемане на тези планове. Моята лична позиция е, че България трябва да се възползва от тези средства и че Министерството на енергетиката заедно с всички, представени в енергетиката, трябва да решат какъв е най-добрият начин тези средства да бъдат инвестирани, така че регионите да се развиват.

Попитан за данъчните промени и възможностите при събрани данъци НАП да възнагради хората, подали сигнала, Асен Василев каза, че такова законодателство има в почти всички европейски държави, в САЩ, в ЕС и то е изключително ефективно. Това не е нещо ново, което сме си измислили в България, коментира Василев. Най-големите данъчни измами се откриват вследствие на такива сигнали. Ако има притеснения, че хора ще започнат да подават недобросъвестни сигнали, това и сега се случва, посочи министърът.

Той съобщи, че в момента текат разговори с представители на бизнеса, които подготвят предложения за изсветляване на бизнеса, за да може да се запази 9% ставка. Тези предложения включват 7-8 елемента, част от които са минимални прагове на заплатите, които са по-високи от минималната заплата, задължителни ПОС терминали, както и ако не се издаде фискален бон, да не се заплаща сметката в ресторанта и редица други мерки.

Още от Built.bg:  Виолета Коритарова: До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

На въпрос за данъчното облекчение от 100 лева месечно при предоставяне на касови бележки, Василев каза, че за някои тези пари може да изглеждат малко, за много хора изобщо не са малко.

Относно датата на националния празник Асен Василев каза, че лично той смята 24 май за най-подходящата дата за национален празник на България.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам