Бюлетин

Асен Василев: Пари за справяне с последиците от бедствията има

Снимки: БТА

По предварителни оценки има 12 моста, които трябва да бъдат поправени, освен другите щети, след бедствието по Южното Черноморие, за около 20 до 30 милиона лева. Към момента във фонда за бедствия и аварии свободният ресурс е над 60 млн. лв., заяви пред журналисти в Народното събрание финансовият министър Асен Василев след среща с председателите на бюджетната комисия и комисията по сигурност и обществен ред – Йордан Цонев и Десислава Атанасова. На нея присъства и заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. Изслушан е бил и доклад на кмета на Царево – една от най-тежко засегнатите общини.

Василев припомни, че в бюджета, приет в края на юли, са увеличени средствата за  фонда за бедствия и аварии, така че пари в него има. 

Когато са ясни щетите, комисията по бедствия и аварии се събира в МВР, приема оценките и средствата се отпускат в авариен режим на момента, обясни процедурата финансовият министър. Също така, добави той, има оценки, които комисията в момента разглежда, свързани с наводненията в Северна България, те също могат да бъдат придвижени, средства има.

Василев отбеляза, че още миналата година на областните управители е било възложено да направят оценка къде има непочистени речни корита, проблемни участъци, така че да не се стига до такива бедствия, когато е възможно. По думите му предварителната информация, която те са подали, е за над 250 участъка в лошо състояние и имат нужда от допълнително почистване. В момента в Министерския съвет протича организация всичко това да мине съответно през заснемане, проектиране, а след това и почистване на самите корита. За тази цел в следващия бюджет ще бъде предвиден специален фонд, който да е многогодишен, да работи ритмично, за да има превенция на бедствията, обясни министърът на финансите.

Още от Built.bg:  Дерогацията да бъде отменена в две стъпки: окончателно ли е това решение

Заместник вътрешният министър Темелакиев увери, че в момента тече много добре организиран процес по установяване на точните размери на щетите, причинени от природното бедствие. Комисията, ръководена от министъра на вътрешните работи, работи вече, така че да разгледа всички постъпващи данни с конкретни размери на щетите и, когато е налице някаква конкретика – това означава не повече от 10 дни, комисията да се събере, да разгледа всички постъпили предложения, да вземе съответните решения и процесите по възстановяване да се ускорят максимално бързо, добави зам.-министърът.  Той подчерта, че държавата е направила необходимото, за да осигури този ресурс, и организирано, методично да подпомогне процеса.

Използвам повода от името на всички парламентарни групи да изкажем съболезнования на близките на загиналите, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев. Държавата ще възстанови всички щети, но няма как да върнем хората, каза той. По време на срещата са били набелязани достатъчно мерки, както по линия на законодателната власт в следващия бюджет, така и сега, стана известно  още от думите на председателя на бюджетната комисия.

Плаж Арапя след наводнението

В същото време стана ясно, че ЕК предоставя помощ на България след наводненията и е в готовност за допълнително съдействие.

Европейската комисия съобщи, че по молба на България е предоставила на българските власти данни от спътниковата система “Коперник” за оценка на обстановката в районите, поразени от наводненията по Южното Черноморие в последните дни.

Предоставяме кадри от района на Бургас, уточни говорител на ЕК. Ако впоследствие постъпи молба за съдействие по механизма на ЕС за гражданска защита, ще направим всичко възможно да окажем необходимото съдействие, добави той.

Още от Built.bg:  АПИ приема оферти за проектиране и основен ремонт на тунелите "Дупница", "Велчова завера" и "Боруна"

Когато се получи молба за съдействие в областта на гражданската защита, ЕК се обръща до всички държави в ЕС, за да разбере кой с какво може да помогне, поясни говорителят в отговор на въпроси. По неговите думи отговорът в такива случаи е незабавен. Ако получим молба от българските власти, ще се постараем да отговорим веднага, допълни той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам